L’Ajuntament encara no ha decidit si accepta la donació d’Endesa. Foto: Arxiu

Ara sí. Les Tres Xemeneies ja són Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), després que així ho aprovés definitivament el Ple Municipal dilluns amb els vots favorables del PSC, Ciutadans, Sant Adrià en Comú, ICV-EUiA, MES, ERC i CiU, mentre que el PP es va abstenir.

El procés va començar gairebé fa un any, quan el 28 de setembre de 2015 el Ple va donar-hi llum verda, i al març la Diputació va entregar a l’Ajuntament l’informe tècnic necessari per declarar BCIL les restes de l’antiga central tèrmica. Un tràmit que el Ple va aprovar inicialment pocs dies després.

Ara aquesta catalogació ja és un fet, per la qual cosa qualsevol obra de modificació de l’espai requerirà el permís de l’Ajuntament. Un fet especialment rellevant si es té en compte que la titularitat de l’equipament és d’Endesa, que sempre ha defensat l’enderroc de l’edifici. De fet, dos dies després d’aprovar-se inicialment la declaració de BCIL, l’empresa energètica va fer públic un comunicat en què anunciava la donació “anticipada i gratuïta” de l’antiga central a l’Ajuntament. La cessió s’hauria de ratificar en un conveni amb el consistori, però el govern municipal encara no s’ha pronunciat. I és que si l’Ajuntament acceptés, també s’hauria de fer càrrec del manteniment de l’estructura -xifrada en 400.000 euros, tal com estableix la consideració de BCIL. A més, l’oferiment de donació d’Endesa no inclou els terrenys on s’ubiquen les xemeneies, que des de Sant Adrià -i també des de Barcelona, Badalona i Santa Coloma- es veuen com la pedra angular del procés de transformació del Besòs.

Des d’aleshores l’Ajuntament no ha respost la proposta d’Endesa, tal com va avançar l’alcalde, Joan Callau a aquesta publicació, el consistori està pendent de les conclusions d’un estudi independent encarregat pel Consorci del Besòs per saber amb exactitud què suposaria per a les arques municipals fer-se càrrec del manteniment de les Tres Xemeneies. Un pas que, en contra del que ha passat durant els darrers anys, és ben vist amb bons ulls per la Plataforma per a la Conservació de les Tres Xemeneies.

PROCÉS PARTICIPATIU
Per la seva banda, amb el BCIL a la butxaca, la plataforma demana encarar la transformació del litoral adrianenc. “Volem un procés participatiu real”, reclama el seu portaveu, Roger Hoyos. La plataforma sempre s’ha mostrat escèptica amb la dinàmica del procés de recuperació del front litoral que es va celebrar entre el febrer i el març. “En teoria el Consorci del Besòs havia de fer públic un avenç del planejament urbanístic abans de vacances, i encara estem esperant”, lamenta Hoyos, que anuncia que presentaran una nova instància al Consorci per reclamar el lliurament d’aquesta informació als participants d’aquest procés.

Mentre espera resposta, la plataforma insisteix en el seu model per al litoral adrianenc, incloses les Tres Xemeneies. “Volem respectar l’antiga central i no omplir la zona de pisos i hotels”, diu el portaveu. “Volem un parc on s’organitzin activitats culturals i que inclogui un espai que recordi el llegat obrer, industrial i energètic de les xemeneies”, afegeix. Una aposta que s’allunya d’alguns dels plans que té l’Ajuntament. Per exemple, en una entrevista concedida a Línia Nord, Callau avançava que la voluntat del seu executiu era “donar lloc a un nou barri” a la zona.

Independentment dels usos definitius, la plataforma considera prioritari un procés participatiu amb la implicació d’administracions supramunicipals per definir el model social i urbanístic a partir de l’opinió dels veïns.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram