Un dels cartells que indiquen l’entrada a la Zona de Baixes Emissions (ZBE). Foto: Miquel Codolar / ACN

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) registra de mitjana cada dia gairebé 200 peticions per poder circular amb vehicles sense etiqueta ambiental per la Zona de Baixes Emissions (ZBE). Des de la posada en marxa del règim sancionador fa un mes ja s’han inscrit al registre per demanar aquestes autoritzacions puntuals gairebé 10.000 propietaris d’automòbils contaminants i s’han tramitat un total de més de 3.500 permisos per un dia.

Segons detalla l’administració en un comunicat, la majoria de les demandes d’autorització rebudes coincideixen en un divendres o en el dia anterior a un festiu i s’han incrementat considerablement des de la posada en marxa del sistema de multes el passat 15 de setembre. Recordem que els propietaris dels vehicles sense l’etiqueta mediambiental corresponent només tenen accés a un total de deu permisos diaris l’any, que es poden demanar prèvia inscripció a un Registre Metropolità que ja compta amb prop de 40.000 membres.

En aquest sentit també s’han disparat les consultes ciutadanes sobre la ZBE, que des de la seva posada en marxa sense sancions el novembre del 2019 ja ha sigut el motiu de més 34.300 demandes d’informació per part de veïns. La pàgina web de la Zona ha rebut gairebé 547.121 visites, un 22% de les quals van ser de propietaris de vehicles que van utilitzar el cercador de matrícules per comprovar si els pertocava distintiu ambiental de la DGT.