L’alcalde de Montgat, Andreu Absil, el dia de la seva investidura. Foto: ACN

Cop d’efecte en el cas del regidor “trànsfuga” de Montgat. L’alcalde Andreu Absil ha cessat finalment l’excap de llista de Ciutadans i actualment no adscrit, Luís Antonio Fariña, que fins ara s’encarregava de l’àrea Sostenibilitat i Medi Ambient com a membre del govern. Amb aquesta decisió, Absil cedeix a les demandes dels grups municipals d’ERC i de Montgat en Comú Podem, que a finals de febrer van presentar un recurs de revisió d’ofici per deixar sense efecte els nomenaments que es van fer a favor del regidor en considerar que van en contra del criteri fixat pel Tribunal Suprem pel que fa al transfuguisme.

En un decret amb data del passat 4 de març al qual ha tingut accés Línia Nord, el batlle acorda cessar Fariña –que passa a ser un regidor sense dedicació– i decideix assumir des de l’alcaldia de forma “provisional” la gestió directa de la regidoria de Sostenibilitat i Medi Ambient. Aquest moviment deixa Absil al capdavant d’un govern en minoria format pel PSC, JxCat i SOM, trencant el pacte a quatre bandes que va permetre arrabassar l’alcaldia amb una moció de censura a la candidata d’ERC i exalcaldessa, Rosa Funtané.

Cal recordar que el recurs presentat per republicans i comuns va tenir lloc després que el consistori tombés a l’últim Ple una moció en rebuig al transfuguisme. Aquest contundent posicionament del govern local ja havia aixecat molta polseguera a la sessió ordinària del mes de gener, on Absil va assenyalar que no pensava actuar davant la situació denunciada per republicans i comuns.

En concret, des de l’oposició demanaven amb el recurs la “nul·litat” dels decrets d’alcaldia amb els quals es van atribuir els càrrecs de govern, la retirada de la remuneració i el retorn de les percepcions indegudes cobrades per l’exregidor de Ciutadans en compliment de la sentència del Suprem que impedeix que els “trànsfugues” assumeixin càrrecs o que percebin retribucions que