La Plaça Antonio Machado, lloc de trobada per a immigrants. Arxiu

La Salut ja ja no és un feu socialista. Ha deixat de ser un barri obrer amb una tradició de vot d’esquerreres per passar a ser un barri amb tendències de dretes, això sí: encara obrer. La Salut, i tota Badalona en realitat, sucumbeix a un PP que des de temps d’Aznar està abraçant la classe obrera per deixar de ser el partit dels empresaris.

Durant els darrers quatre anys, s’ha dit en moltes ocasions que el barri de La Salut s’estava convertint en un laboratori polític, un entorn controlat on els partits han experimentat amb la immigració i la seguretat ciutadana per veure quin rèdit electoral en podien treure. Ha estat, a més, una experiència que ha anat més enllà de les fronteres badalonines. Ho advertia el socialista Jordi Serra durant la campanya: “No podem permetre que Badalona sigui la capital del PP a Espanya”. La premsa generalista s’ha fet ressò del tema, en molts casos encenent les paraules del líder del Partit Popular de Badalona, Xavier García Albiol, per vendre més diaris o pujar l’audiència.

Un veí anònim explicava a Línia Badalona que ha votat al PP “per veure si es veritat que expulsa als immigrants”, cosa que, de fet, Albiol mai ha dit que faria. Però sense cap mena de dubte la immigració esta rere l’èxit que ha recollit el PP al barri, un èxit que, per altra banda, ha frenat l’ascens de Plataforma per Catalunya a la ciutat. Per a Júlia Sánchez, presidenta de l’Associació de Veïns de la Salut Alta i ara número 12 de les llistes del PP, considera que el discurs de PxC “és massa radical” per als veïns del barri, que no s’han deixat enganyar pels discursos d’Anglada. Pepito Martínez, veí de la Salut fa 71 anys, considera que Plataforma no ha quallat perquè no ha treballat al barri. “El PP ha fet molta feina de carrer”, i això li ha permès connectar amb els problemes.

Tant Sánchez com Martínez consideren que la immigració és la clau per entendre la victòria del PP al barri, però no la causant. “Els veïns no entenen que no es prenguin mesures contra l’incivisme”, diu Martínez, que creu el govern i la policia s’han mostrat inoperants a l’hora de lluitar contra les gotes que mica en mica han fet vessar el got: sorolls per la nit, brutícia a l’entorn dels contenidors o pisos sobreocupats. Problemes que no són inherents a la immigració en sí, sinó més aviat a una immigració que ha arribat en situacions precàries. Julia Sánchez opina que el govern de Serra no ha escoltat els veïns, que han acabat votant al PP davant la situació de desgast a la qual s’han vist sotmesos. “S’ha de reconèixer que s’han fet coses”, diuen els dos, “però no les que es demanaven”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram