Una de les mobilitzacions de protesta de Salvem Turó Torrent. Foto: Arxiu

El Turó de l’Enric no acollirà el nou tanatori de Badalona. La pressió que durant més de dos anys han exercit veïns i entitats de la zona ha aconseguit evitar la construcció d’aquest equipament, que finalment es traslladarà al polígon de les Guixeres. Aquesta decisió posa fi al bloqueig del projecte de permuta urbanística i permet fer un pas endavant en la conservació d’un dels pocs espais verds interurbans de la ciutat, que encara té diverses parcel·les de propietat privada amb sòl edificable.

“Us hem de donar una molt bona notícia. El tanatori no es construirà al Turó de l’Enric. Una altra batalla guanyada”, celebraven divendres passat els membres de la plataforma Salvem Turó Torrent a través de les xarxes socials després d’una reunió amb el regidor de l’àmbit de Seguretat, Govern i Territori i alcalde accidental, Rubén Guijarro.

L’acord entre el consistori i l’empresa Mèmora arriba després de diversos mesos de bloqueig, en els quals s’han produït nombroses mobilitzacions per tal d’evitar la construcció del segon tanatori de Badalona a l’espai verd de la Morera. Malgrat que la primera opció per a la companyia sempre ha estat el solar proper al Torrent de la Font, la funerària ha acabat acceptant traslladar el projecte a un terreny sense construir del barri de les Guixeres, just davant de les cotxeres de Tusgsal.

El passat desembre, Guanyem Badalona En Comú tornava a portar al ple municipal la iniciativa de conservació del Turó de l’Enric, que continuava bloquejada a l’espera de fer efectiva la permuta. La formació encapçalada per Dolors Sabater instava el govern de coalició de socialistes i comuns a seguir els passos iniciats el maig del 2018 per recuperar uns terrenys propietat del Consell Comarcal i així garantir la protecció total de l’espai verd. L’alternativa de construir el nou tanatori al solar buit del polígon de les Guixeres era una opció que ja va posar sobre la taula el grup municipal d’ERC a principis del 2018, però que finalment va ser descartada en les negociacions amb l’empresa Mèmora i posteriorment arxivada en un calaix.