Mossos d’Esquadra i Policia Local van executar el desnonament. Foto: PAH

El carrer de la Mare de Déu del Carme va ser escenari el 19 d’abril d’una escena poc habitual a Sant Adrià: un desnonament executat a través de la força policial. Agents dels Mossos d’Esquadra i la Policia Local van apartar a empentes els activistes de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Barcelona que s’havien situat davant del bloc de pisos on vivia Nadia, que finalment va ser desnonada i ha denunciat ser víctima d’una estafa.

I és que, suposadament, hauria pagat els 500 euros de lloguer mensual del pis on vivia des de feia tres anys a una persona que, en realitat, no n’era la propietària. “Era un client del restaurant on la Nàdia treballava i li va oferir anar-hi a viure”, explica el portaveu de la PAH, Carlos Macías. A més d’ella, al pis -que és de protecció oficial- hi vivia una dona víctima de violència masclista que Nadia havia acollit. Fa una setmana totes dues es van quedar al carrer i des d’aleshores han dormit en una pensió pagada per l’Ajuntament.

Ahir va ser l’última nit en què el consistori garantia el pagament de la pensió i el govern municipal s’ha compromès a ajudar les dues dones econòmicament perquè comparteixin una habitació. “Que dos adults comparteixin habitació no és la solució”, diu Macías, que acusa l’Ajuntament de no complir la llei. “El consistori està obligat a garantir un allotjament”, argumenta. A més, la PAH denuncia que l’Ajuntament no va actuar per evitar el desnonament tot i ser coneixedor de la situació de Nàdia.

PENDENT D’EMPADRONAR
Per la seva banda, la regidora de Serveis Socials, Filo Cañete, assegura que el seu departament només va tenir constància de l’avís de desallotjament dues hores abans que es produís. “Ens ho va comunicar la Policia Local”, explica. Un cop assabentada, Cañete assegura que l’Ajuntament no hi va enviar cap comitiva perquè així ho marca el protocol municipal. “No hi havia menors ni el jutge ens ho va demanar explícitament”, explica.

Un cop la policia va fer efectiu el llançament, la PAH va desplaçar-se fins a l’Ajuntament per parlar amb Cañete. “Em va sorprendre que la PAH no ens hagués comunicat la situació abans”, diu la regidora. “La Nadia ja havia anat als Serveis Socials i a l’Oficina de Consum”, insisteix Macías. “Sembla que Cañete ens vulgui culpar a nosaltres del desnonament”, afegeix.

D’altra banda, el cas de Nadia ha tornat a posar sobre la taula una problemàtica recurrent a diversos municipis de la comarca, com és la lentitud en el procés d’empadronament. “És un dels problemes amb els quals es va trobar quan va recórrer a l’Ajuntament”, assegura Macías. En aquest sentit, Cañete argumenta que la capacitat de reacció de l’Ajuntament era “nul·la”, al mateix temps que reitera que casos com aquests no són habituals a Sant Adrià.

Per la seva banda, la PAH insisteix a assenyalar l’Ajuntament com a responsable i a més en critica l’actitud. “Des de Serveis Socials han ofert a Nadia pagar-li un bitllet per tornar a Itàlia, d’on és originària. És una manera de treure’s els pobres de sobre”, lamenten.

Fonts municipals ho neguen en declaracions a Línia Nord: “Se li ha suggerit si estava interessada a tornar a Itàlia. Aquí no té cap xarxa que li pugui donar suport i allà i té família”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram