La sala d’actes del Consorci Badalona Sud està sent aquests dies una improvisada sala de concerts. J. A.

Com si de la pel·lícula Sister Act es tractés però sense monges ni cor eclesiàstic. El Consorci Badalona Sud ha impulsat aquest curs 2010-2011 un nou projecte socio-educatiu amb la música com a teló de fons. El gerent del Consorci Badalona Sud, Miquel Dosta, explica que l’objectiu és promoure l’aprenentatge, la disciplina i el treball en equip. Per aquest motiu, el Consorci ha apostat per la música i, més concretament, pel director d’orquestra Pablo Persico. En total, són una quarantena de joves d’entre 9 i 18 anys que es reuneixen d’un a dos cops per setmana per aprendre, crear música i, sobretot, tal com remarca Dosta assumir una “responsabilitat” en comunitat.

La Rafia és una jove paquistanesa de 14 anys. En fa 4 que és a Catalunya i, actualment, és alumne de l’IES Barres i Ones. Els seus pares treballen durant tot el dia en una fàbrica i explica quan arriba a casa no té ningú. Per això assisteix regularment a les trobades de l’Ateneu de Sant Roc. Allà va conèixer aquest projecte del Consorci. La Rafia diu que li agrada la música. Li ha tocat el xilòfon i per interpretar les melodies es treu el mocador que li cobreix el cabell quan va pel carrer. És una de les alumnes que amb prou feines se sap expressar, combina el català i el castellà però de fet el director, en Pablo, ha de donar classe fins i tot en anglès perquè l’entenguin. Són joves que van perduts i s’aferren al seu instrument perquè ni que sigui tocant, descobreixin una melodia que els marqui el compàs a seguir per fer-se un camí en el seu país d’acollida. Les classes del Consorci tindran recompensa. De moment, dijous 17 de març, dia en que surt aquesta publicació, ofereixen un concert al Teatre Blas Infante a les sis de la tarda. I més endavant en tenen un altre de programat a l’Auditori de Barcelona. El projecte ha esta cofinançat per la Fundació la Caixa i ha rebut el suport de la comunitat educativa i cívica del barri de Sant Roc.

AMB EXPERIÈNCIA

El Consorci Badalona Sud ha encarregat el projecte al director d’orquestra argentí, Pablo Persico. Es tracta d’un músic, educador i gestor cultural especialista en l’educació musical com a eina d’inclusió social. De fet, s’ha format a partir de models com el sistema d’orquestres infantils i juvenils de Veneçuela i d’Argentina, així com models sociopedagògics de la London Simphony Orchestra, de la Fundació “la Caixa” i de l’Orquestra Sinfònica del Vallès, entre moltes d’altres. De moment ha treballat la creació de ritmes i composicions i ha experimentat timbres d’instruments.