Albert Om va presentar La Marató de TV3. TV3

Parlar del tema d’aquesta edició de la Marató, les lesions medul·lars i cerebrals adquirides, és fer-ho de l’Institut Guttmann. Amb 45 anys d’experiència, és un hospital de referència a nivell internacional en l’àmbit de la neurorehabilitació, i enguany TV3 ha dedicat la seva Marató solidària a recaptar fons precisament per a la investigació de les patologies neurològiques, la raó de ser de l’institut.

La implicació de l’Institut Guttmann ha estat total. Des de fa vuit mesos s’ha bolcat en cos i ànima en les tasques de sensibilització perquè, no hem d’oblidar, la Marató és una carrera de fons que va més enllà de les quinze hores televisives i hi ha molta feina al darrere tan o més important.

L’Institut Guttmann s’ha encarregat de la sensibilització i divulgació, amb conferències a escoles i vídeos divulgatius, i han proveït de continguts el programa, tot amb una finalitat clara de fomentar la prevenció d’accidents i caigudes. En total, s’han celebrat 1.300 activitats populars i l’Institut ha ofert els seus professionals per treballar amb els continguts del programa i ha nodrit de testimonis i familiars.

També ha realitzat una tasca de sensibilització als companys professionals. Els doctors Joan Vidal i Montse Bernabeu han impartit xerrades a metges d’altres especialitats per sensibilitzar-los i fer-los entendre la importància d’un diagnòstic precoç.

Com a activitat per recaptar fons, l’Institut Guttmann, la Fundació DIR i la Fundació Abertis van organitzar el dimecres 15 al pavelló esportiu de l’hospital un aeròbic inclusiu amb batukada. Hi van participar 800 persones de totes les edats amb i sense diversitat funcional, i per cadascuna la Fundació Abertis ha fet una aportació econòmica a la Marató. Entre els participants, pacients, familiars i professionals del Guttmann, socis del DIR, associacions, voluntaris i empreses amigues de les entitats organitzadores.

FONS PER INVESTIGAR

Els diners recaptats es destinen a la investigació. L’Institut Guttmann compta amb un departament de recerca molt important, que actualment està treballant amb 42 projectes a nivell espanyol i internacional. Per tant, el Guttmann aspira a rebre una part dels 7.385.000 recaptats per finançar els seus projectes de recerca i, quan arribi el moment, presentarà els projectes a la Fundació de la Marató, que és qui gestiona i reparteix els fons recaptats entre els diversos centres d’investigació.

Les lesions medul·lars i cerebrals afecten el sistema nerviós central, que és el gran centre processador del cos. Apareixen de manera sobtada i gairebé el 80% tenen un origen traumàtic. Les causes més habituals són els accidents de trànsit, esportius i laborals. Provoquen greus discapacitats funcionals i cognitives que poden condicionar de manera notable la vida d’una persona. Les lesions a la medul·la poden causar paraplegia i tetraplegia, és a dir, la pèrdua o disminució de la mobilitat i sensibilitat per sota de la zona afectada. Les lesions al cervell poden afectar greument a les capacitats físiques, mentals i emocionals d’una persona. Amb tot, la intervenció de l’Institut Guttmann també va ser clau per ampliar i donar la importància que li pertoquen als danys cerebrals, perquè en un principi la idea era focalitzar la Marató d’aquesta edició només amb les lesions medul·lars.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram