Dilluns els turistes deixaran pas als pescadors. Arxiu

Finalment, i després d’haver-se inaugurat “oficialment” el 23 d’octubre de l’any passat, la nova llotja de Badalona començarà a vendre peix fresc el proper dilluns 17. Tot i que és evident que aquest retard no ha estat gens positiu pels pescadors, cal remarcar que van perdre l’ocasió d’estrenar l’equipament durant la campanya de Nadal, unes dades on la venta de marisc i els beneficis augmenten considerablement.

L’obertura no es va poder fer efectiva a causa d’una sèrie de problemes a l’hora d’efectuar alguns tràmits. La Generalitat de Catalunya va demorar-se en atorgar el número del registre sanitari, mentre que per part dels pescadors van tenir problemes per finalitzar la contractació d’alguns serveis. Val a dir també que fins al mes de novembre els nous responsables de la llotja no van poder tramitar res.

Pareix que ser que la professió de pescador a Badalona té sempre alguna pedra de més en el camí, tot i que ara disposin d’una magnífica infraestructura per fer la seva feina. A l’estiu del 2009 el Departament de Salut de la Generalitat va tancar l’antiga llotja perquè l’últim registre sanitari datava de l’any 1998. Els mariners de la Confraria de pescadors de Badalona eren dels pocs que encara usaven l’espai per vendre el peix que capturaven de manera artesanal. L’actuació de l’administració es va produir arran d’una denuncia del gremi de peixaters, els quals es queixaven de no complir-se els requisits sanitaris i de vendre el peix per sota del seu valor.

A més, també cal afegir les pèrdues econòmiques que suposa pels pescadors haver de reparar les seves xarxes a causa de la brossa que s’acumula en litoral badaloní. Una despesa que pot pujar fins els 30.000 euros. Tot i això, els pescadors han d’estar d’enhorabona, ja que en un sector tant castigat per la crisi com el de la pesca, disposar d’una bona llotja i no haver-la d’anar a cercar a altres poblacions és, encara que arribi tard, tot un regal de reis.