Integrants d’Aspamoti en una sessió de ‘Disco Capaç’ a la Sala Sarau. Foto: Aspamoti

“Quan parlem d’inclusió social de persones amb discapacitat intel·lectual hi ha certs temes que apareixen com un tabú, com l’oci o el sexe”. Així descriu Eva Marín, presidenta de l’Associació de Mares i Pares de Montgat i Tiana (Aspamoti), dedicada a la inclusió de joves amb discapacitat intel·lectual, el punt de partida Disco Capaç. Es tracta d’una iniciativa impulsada per l’Associació des del juny, que es reprèn amb l’inici del nou curs i que mantindrà la Sala Sarau de Badalona com a escenari. El primer diumenge de cada mes la sala organitzarà una sessió de música a la tarda, amb l’objectiu que joves amb discapacitat hi puguin assistir amb total normalitat. La iniciativa és pionera a la comarca i ha tingut bona resposta per part d’associacions d’arreu del Barcelonès Nord i del Maresme. “Diverses associacions de Badalona i Mataró ja ens han confirmat que hi participaran”, assegura Marín.

La primera sessió s’organitzarà aquest diumenge i cada mes s’alternaran les sessions musicals amb actuacions en directe i espectacles d’animació.

LA META DE LA CONVIVÈNCIA
Els responsables d’Aspamoti confien a consolidar una iniciativa que no només vol oferir una alternativa d’oci a persones amb discapacitat intel·lectual, sinó que persegueix la meta d’aconseguir “una convivència el més normalitzada possible”, en paraules de Marín. “Volem superar les fases d’integració i inclusió i arribar a conviure de forma natural”, afegeix la presidenta d’Aspamoti, tot i que reconeix que encara cal recórrer molt camí per arribar a aquest escenari. “Costa que els diumenges vinguin a Sarau persones sense discapacitat intel·lectual”, reconeix Marín, en referència en les sessions a la Sala Sarau.

L’EDUCACIÓ, EL PRIMER PAS
Un camí que per Aspamoti passa necessàriament per l’educació i la convivència real entre infants discapacitats i altres que no ho són en entorns com les escoles o els parcs. L’objectiu, eliminar barreres i prejudicis. “Ens pensem que els discapacitats no tenen les mateixes necessitats, inquietuds o sentiments que nosaltres i, evidentment, no és així”, diu Marín. “Potser no ho expressen de la mateixa manera, però no vol dir que no sentin el mateix”, afegeix.

Diumenge, doncs, Aspamoti dóna el tret de sortida a una iniciativa en la qual hi ha dipositades moltes esperances. És l’hora d’eliminar barreres.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram