Tot i la incertesa que hi havia entorn la celebració de la Diada Nacional de Catalunya a Badalona, una cosa estava clara: hi hauria escridassada. I una cosa que no s’esperava ningú: els tres partits de l’oposició de la mà, fent, per sorpresa, una ofrena conjunta. Els tres líders locals van fer declaracions molt dures contra Xavier Garcia Albiol. Jordi Serra (PSC) va denunciar que no era la primera vegada que Albiol havia de “sortir per cames” quan encara no porta cent dies de mandat. Carles Sagués (ICV-EUiA) lamentava l’actitud partidista del PP “deixant de banda la institució i la ciutat”. Ferran Falcó (CiU) va anar més enllà, i va deixar entreveure una possible moció de censura segons l’actitud que adoptés el PP davant la sentència del Tribunal Superior de Justícia sobre el model d’immersió lingüística: “Si aquesta línia vermella es traspassés, a aquest alcalde li quedarien, al menys pel que fa a la nostra voluntat, ben poques hores al càrrec”.

Al dia següent, al ple extraordinari per aprovar una moció de l’oposició en favor del català a l’escola, molts periodistes esperaven que arribés una moció de censura que en realitat no es divisa en un horitzó proper. El vot en contra del PP no va evitar que Badalona aprovés la proposta conjunta de PSC, CiU i ICV-EUiA. Albiol va justificar el seu vot per “raons ideològiques”. Va afegir que aposta per un model educatiu que garanteixi que “quan els nens acabin l’escola hagin après perfectament el català i el castellà, i amb un alt nivell d’anglès, sense cap segregació”. No hi va haver moció, però Falcó havia deixat clar on estan els límits que Albiol no ha de creuar si vol garantir la governabilitat de la ciutat.

La moció aprovada al ple va estar impulsada per la plataforma d’entitats cíviques i educatives somescola.cat, que va convocar una concentració el passat dilluns a les 7 de la tarda. Centenars de persones van omplir la Plaça de la Vila de gom a gom per defensar una escola que “representa un país cohesionat i amb igualtat d’oportunitats per a tothom” i per rebutjar totes les sentències que “qüestionen el català com a llengua vehicular de l’ensenyament al nostre país”. Diversos representants polítics i socials de Badalona van ser-hi presents. Igual que durant la celebració de l’11 de setembre a La Plana, dilluns a la Plaça de la Vila es van escoltar crits que demanaven la dimissió de l’alcalde popular.

UN ALCALDE ASSETJAT

Garcia Albiol va estar en tot moment assetjat pels independentistes i els mitjans de comunicació durant la celebració de la Diada. La supressió de la part institucional i l’anterior conflicte amb la paraula “nacional” havien escalfat els ànims i havien atret la mirada de la premsa. El PP feia la seva ofrena floral després de deu anys d’absència i ara, com a alcalde, revivia les xiulades que anys enrere havia hagut de suportar al monument a Rafael Casanova a Barcelona. Albiol es va apartar a un racó de la plaça per atendre els periodistes, però desenes d’assistents el van continuar escridassant, rodejant-lo de banderes independentistes.