Els polítics i els tècnics municipals mantenen el seu silenci. Foto: Arxiu

Ni llums, ni taquígrafs, ni compareixents. Aquest és el context en el qual es va desenvolupar dilluns la primera sessió de la reactivada comissió informativa sobre les causes judicials que investiguen presumptes irregularitats a l’Ajuntament. Principalment, l’obertura d’una discoteca el 2008 a les piscines Maria Besòs i la presumpta desviació de fons públics per la vigilància de pisos públics a la Mina, per la qual la policia va detenir el tercer tinent d’alcalde, Juan Carlos Ramos, i el gerent del Consorci de la Mina i Pla de Besòs, Juan Luis Rosique, el 19 de juny. 

La comissió va celebrar algunes sessions el 2015, però el calendari previst va quedar interromput. Ara, s’ha reactivat després que tots els grups votessin a favor de fer-ho arran d’una proposta d’ERC en el darrer Ple.

CAP COMPAREIXENT
El calendari aprovat preveia que dilluns compareguessin a la comissió diversos tècnics municipals dels departaments de Territori i Serveis Generals. La citació, però, no és obligatòria i, per tant, les persones citades poden decidir no anar-hi sense que això suposi cap conseqüència. Finalment així va ser i l’única persona que va intervenir a la sessió va ser el secretari per anunciar que cap dels citats hi acudiria.

El motiu, segons diverses fonts consultades, és la por a la possibilitat que les explicacions que es poguessin donar influïssin en la seva defensa als jutjats, ja que alguns d’aquests tècnics estan sent investigats. Altres, en canvi, no hi van anar perquè estan de vacances. Aquests tornaran a ser convocats en alguna de les pròximes sessions, però molt probablement decidiran no presentar-se a la sessió. No estan obligats a fer-ho i la seva absència no comporta cap sanció o advertiment.

FUTUR INCERT
Dilluns, després de 20 minuts de reunió en una sala de la Casa de la Vila, els representants dels grups municipals es van aixecar de la cadira. Alguns, sense haver decidit encara si hi tornaran a seure. “Ens estem replantejant la nostra assistència a les pròximes reunions”, avança la portaveu de MES, Isabel Marcuello, que a més critica que s’hagi escollit la regidora no adscrita, Fina López, com a presidenta de la comissió a petició de l’alcalde, Joan Callau. “És la pitjor reunió que he viscut en molts anys a l’Ajuntament”, diu Marcuello.

Per la seva banda, ERC i Sant Adrià en Comú (SAeC) respecten la decisió de no comparèixer presa pels tècnics però lamenten que no aprofitessin l’oportunitat d’explicar-se. El portaveu republicà, Rubèn Arenas, en responsabilitza el govern municipal. “Haurien de donar exemple però són els primers que s’amaguen”, diu. “Si els tècnics haguessin comparegut, hauria estat més fàcil fer la nostra feina”, argumenta el portaveu de SAeC, Joan Belda. Des de Ciutadans, el seu portaveu, Pedro Sánchez, explica que, tot i que el seu grup ja veia probable que ningú comparegués, van votar a favor de la moció d’ERC per “no posar pals a les rodes”.

La següent sessió de la comissió informativa estava prevista per dilluns però finalment s’ha ajornat fins al 24 de juliol, per donar temps als tècnics citats per respondre si hi aniran.

En paral·lel, ERC podria anunciar avui la convocatòria d’un Ple extraordinari per demanar explicacions al govern municipal sobre els casos en els quals se centra la comissió. Després que Callau s’hagi negat a convocar-lo, els republicans han aconseguit els suports necessaris per forçar-lo.

FILTRACIONS DEL CAS RAMOS
Segons fonts judicials citades per Televisió de Badalona, Ramos hauria reconegut l’entrega de diners al cap d’un clan que es feia càrrec de la vigilància de pisos de la Mina. El regidor, però, hauria negat conèixer el motiu de l’entrega i la quantitat de diners donats. Segons hauria assegurat en seu judicial, ell es limitava a complir instruccions.

El jutge l’investiga per presumptes delictes de prevaricació, exempcions il·legals, cobraments il·lícits per abús de poder i frau.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram