Un moment de la cerimònia d’inauguració de la 40a edició del Badalona Film Festival. Foto: Filmets

La capital internacional del curtmetratge. En això es converteix Badalona aquests dies després que divendres passat es posés en marxa una nova edició del Filmets Badalona Film Festival, que enguany celebra el 40è aniversari i que té els teatres Zorrilla i Principal, la sala d’actes del CES Joan Maragall, el Centre de Cultura Tradicional Can Canyadó i les biblioteques de la ciutat com a seus oficials.

El festival, considerat una referència mundial, ha arribat amb un programa que fins al dia 26 compta amb una participació de 255 curtmetratges de 46 països diferents seleccionats entre els més de 4.000 inscrits. Aquestes xifres, pròpies d’un festival de primera línia mundial, van de la mà d’un arrelament a la ciutat incontestable. “Un dels nostres objectius és apropar el festival i el format del curtmetratge al públic, crear sinergies amb la ciutat, amb les famílies, amb les escoles…”, explica a Línia Badalona Agustí Argelich, director del certamen. Fins avui, amb el festival encarant la recta final, la reacció del públic ha estat molt bona, ja que només durant el primer cap de setmana van passar per alguna de les projeccions 4.000 persones. La xifra permet entreveure que l’objectiu d’arribar als 15.000 visitants que s’ha marcat l’organització es complirà.

Tot i aquest panorama atractiu, Argelich també explica que la realitat d’aquest gènere no és bona ni a Catalunya ni a l’Estat. “És un gènere maltractat, manca sensibilitat en l’àmbit de la indústria audiovisual”, relata Argelich, que afegeix que “la distància amb França –la primera potència mundial en curtmetratges– és molt gran”. És per la manca de suport públic que el director del Filmets lamenta, tot i afegir que “sóc conscient que es fa el que es pot”, que els festivals “acabem fent el paper que no ens toca d’intentar potenciar el sector”.

HOMENATGE
La gala inaugural va servir per retre un homenatge als fundadors del festival i a les persones que han fet possible les 40 edicions. L’acte va consistir en la projecció d’una sessió retrospectiva.

Els Estats Units són el convidat de l’edició de luxe d’enguany

Enguany el convidat són els Estats Units, el país que més vegades ha guanyat la Venus a la millor pel·lícula de la història del festival.

Això ha permès que entre els noms que han tret el cap entre la cartellera del festival n’hi hagi de tan destacats com el de Melanie Griffith o Dany de Vito. Va ser diumenge passat al Teatre Zorrilla, durant la projecció de la selecció de curtmetratges de la Secció Oficial, que es va fer el passi del curt Thirst, protagonitzat per Griffith, i que va ser el ‘prèmiere’ al festival de Locarno.

Deixant de banda els Estats Units, el Filmets també ha acollit o acollirà projeccions tan destacades com la franco-luxemburgues Mr.Hublot, guanyadora de l’Oscar 2014 al millor film d’animació, o el curt islandès Vikingar. Per últim cal destacar que en l’edició d’enguany el festival presenta a competició un total de 20 curtmetratges realitzats a Badalona.

Els guanyadors del Filmets 2014 es coneixeran demà passat durant la ‘Nit de les Venus’, en la qual s’entregaran els 18 premis de les diferents categories.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram