El retorn de l’alcalde Álex Pastor marcarà el rumb o la deriva dels pròxims mesos de mandat. Foto: Álex Pastor

La política badalonina ha entrat en combustió amb la baixa per malaltia de l’alcalde Álex Pastor. Diversos partits de l’oposició han posat el crit al cel per demanar un canvi de govern en considerar que l’actual ha fet fallida i fins i tot ha planejat sobre la taula el fantasma d’una moció de censura impossible. Mentrestant, socialistes i comuns insisteixen en la viabilitat de la coalició i veuen en les crítiques un interès electoralista.

La situació ha arribat a tal extrem que, dependent de qui ho valori, sembla que el govern estigui al mateix temps en crisi i en plena estabilitat, ben bé com el gat protagonista de la paradoxa d’Schrödinger. El veïnat de Badalona, però, haurà d’esperar a la tornada de l’alcalde per obrir la capsa i esbrinar si aquest executiu està viu o mort.

El trencaclosques polític començava la setmana passada amb la decisió del Partit Popular d’abandonar el Ple municipal després que el quart tinent d’alcaldia i regidor de l’Àmbit de Seguretat, Govern i Territori, Rubén Guijarro, assumís les funcions d’alcalde accidental i convoqués els grups polítics. A la sortida del plenari, Xavier García Albiol amenaçava de portar als jutjats la celebració d’un Ple que considerava il·legal, mesura que es concretava aquest dimecres amb la presentació d’un recurs de reposició per anul·lar-lo.

SABATER MOU FITXA
La següent formació en fer un pas endavant va ser Guanyem. Malgrat que des del partit encapçalat per Dolors Sabater insisteixen a desvincular el moviment de la malaltia de l’alcalde, la proposta de formar un govern de concentració que inclogui tots els grups municipals menys el PP ha coincidit en el temps amb el període de baixa de Pastor, que va patir un avís d’infart el passat 22 de gener. La iniciativa que es feia pública diumenge aposta per conformar un nou executiu amb majoria absoluta i liderat per Sabater com a solució a la situació de “fallida” i de “bancarrota tècnica i política” en la qual, diuen, està l’actual govern.

El PSC assegura que una possible dimissió de Pastor no ha estat mai sobre la taula

Les reaccions a l’anunci no van tardar gaire a produir-se. ERC responia a la proposta de Guanyem fent una crida a no precipitar-se i a explorar diferents vies per construir àmplies majories des de l’oposició, mentre que el regidor de Junts per Catalunya, David Torrents, donava suport a la iniciativa emplaçant els diferents grups municipals a prendre “decisions valentes” per posar remei a una administració “en minoria i en fallida”.

RETORN IMMINENT
Tota aquesta sacsejada política s’ha viscut amb incredulitat des del PSC, que ha volgut sortir al pas de les acusacions d’hermetisme envers la baixa de l’alcalde. Segons ha pogut saber Línia Nord de fonts municipals, una possible dimissió de Pastor no ha estat mai sobre la taula. El socialista evoluciona favorablement i podria reaparèixer la setmana vinent o l’altra.

Per altra banda, aquestes mateixes veus descarten qualsevol pacte amb Guanyem que impliqui la cessió de l’alcaldia, però no tanquen la porta a negociar nous acords amb la formació de Sabater i la resta de grups municipals per aconseguir majories àmplies i treballar per millorar la ciutat.

Amb tots els asos dels diferents partits sobre la taula, tot apunta que la tornada de l’alcalde marcarà el rumb o la deriva dels pròxims mesos de mandat.