Tots els partits en contra de les retallades als mitjans de comunicació municipals

El pressupost per l’Ajuntament de Badalona que el Partit Popular d’Albiol va presentar la setmana passada no acaba de fer el pes als altres grups municipals.

Els socialistes, a hores d’ara, segueixen estudiant-lo per poder donar una resposta coherent al llarg del proper ple municipal. Ja han avançat que “són uns pressupostos que dificilment podrem acceptar”.

Esquerra ha assenyalat que es tracta de “maquillatge i mentida”. En aquest sentit, el seu president, Miquel Estruch ha criticat la falta de participació en la seva creació i ha afegit que “molt probablement no tinguin la percepció de necessitar cap consens per aprovar-los perquè tenen la certesa que podran fer-ho amb el suport de Convergència i Unió”.

Iniciativa comenta que és “un pressupost començat pel final”. Sagués, el seu líder creu que “a partir del número final que volien que sortís, han retallat per aqui i per allà, sense comentar el què, el perquè ni el com”.

Per la seva banda, però, la federació dirigida per Ferran Falcó ha sentat les bases de la negociació pressupostària al no estar d’acord amb certs punts dels que es van fer públics els populars. Els convergents han presentat aquesta setmana un document amb un total de 18 propostes que si se seguissin fil per randa, suposarien un increment d’1,7 milions d’euros del pressupost i a més, passarien del 5,9 per cent d’ajust que presenta el govern de Badalona, al 4,8 per cent.

EL DOCUMENT

La proposta que Convergència i Unió va presentar aquest dilluns passat, mira clarament pel benestar dels badalonins i perquè es mantingui el nivell i la qualitat dels serveis basics. Aposten per mantenir les mateixes xifres del 2011 per totes aquelles accions que enguany, segons els pressupostos que va presentar el PP, pateixen una retallada d’entre el 19 i el 35 per cent.

L’equip de Falcó considera que s’ha de mantenir el pressupost del Consorci Badalona Sud (amb retallades del 20%), el dels Plans educatius d’entorn (-27,14%), els de suport a entitats socials i d’acollida (-20%), també el pressupost a les entitats esportives de la ciutat (-35,46%), les culturals (-30%) i les entitats de caire comercial (retallades fins un (29,29%).

A més a més, la proposta convergent també creu convenientmantenir les mateixes aportacions que l’any 2011 pel que fa a les subvencions de l’IBI, tant a famílies nombroses com monoparentals (-30%) i les aportacions al servei adaptat de taxi per a persones amb dificultats de mobilitat (-20%).

En aquesta mateixa línia, el grup municipal planteja que també es mantinguin les prestacions econòmiques que, a través dels Serveis Socials, es destinen a persones amb situació de risc.

En un altre nivell de reducció, menor, els convergents proposen que s’igualin les xifres del 2011 pel Consorci de Normalització Lingüística (-9,97%) i els serveis de teleassistència (-10%) i també els serveis d’assistència domiciliària (2,82%).

Si bé fa poques setmanes el Partit Popular anunciava una reducció notable dels serveis de neteja de diferents equipaments municipals de Badalona(un 19% de rebaixa del pressupost), ara CiU proposa que sigui només del 9,5% i que aquesta retallada es comenci a aplicar a partir del mes de juny. La partida actual, doncs, es mantindria fins aleshores, i l’últim mig any del 2012, s’aplicaria el 19 per cent. Amb aquesta mesura s’obtindria -globalment en el conjunt de l’any- que la reducció en neteja fos només del 9,5 per cent.

BADALONA COMUNICACIÓ

Les diferències amb el PP abunden entre els partits pel que fa a les retallades als mitjans públics.

Els socialistes, des del primer moment, van afirmar que no donarien suport a cap proposta que no preservès els llocs de treball i garantís el futur de la ràdio i la televisió municipals. Així, expliquen que sempre recolzaran qualsevol pacte al que arribin els treballadors del grup.

En aquest sentit, ERC ha manifestat la seva incomprensió per la poca voluntat que ha mostrat el govern a l’hora de mantenir la qualitat de Badalona Comunicació, la despesa de la qual, afirma el grup independentista, significa el 0,5 per cent del pressupost total. A més, Estruch ha declarat que “l’esforç constant i la inversió continuada que ha fet tota la ciutat, no només l’Ajuntament, per disposar d’uns mitjans pública de qualitat no es mereix la falta de respecte del PP que pretén afrontar la que seria la fase prèvia al tancament d’aquests mitjans”.

Carles Sagués, cap d’ICV, ha explicat a Línia Badalona que “no acceptem ni el que diu el PP ni CiU, sembla que parlin de persones com si fessin canvi de cromos”. Els convergents, pel que fa a aquesta reducció de l’aportació a la societat que gestiona els mitjans de comunicació de la ciutat, consideren que cal deixar enrere la rebaixa del 37,55 per cent que planteja el PP i reduir-la, com a molt, fins el 25,87 per cent. Aportant als mitjans un total de dos milions d’euros enlloc de l’1,6 que preveuen els populars. Aquestes xifres tindrien una traducció positiva per la plantilla ja que no es reduiria fins a 26 com vol el PP sinó que, com a mínim, seria de 45 professionals.

TAMBÉ INCLOUEN DESPESES

Pels convergents no tot han de ser retallades, també aposten per certes despeses, tenint en compte les necessitats dels ciutadans. Insten al govern a incloure 500.000 euros en un programa de suport a emprenedors, 200.000 per subvencionar la meitat del cost de l’IBI a les famílies amb una o més persones aturades i, 100.000 per subvencionar als autònoms la meitat de l’impost de vehicles. Unes mesures en les que hi coincideix plenament ICV al tractar-se -segons afirma Sagués- d’una proposta que el grup va enviar a tots els partits “per parlar-ne a mitjans de gener”.

Seguint aquesta mateixa línia el líder d’iniciativa destaca el cinisme de Convergència “quan no reclamen les aportacions de la Generalitat per certs plans socials o s’atreveixen a parlar de rebaixa dels plans d’entorn quan aquesta prové de l’aportació de la Generalitat, o parlen dels taxis adaptats quan fa pocs mesos va permetre la rebaixa amb el seu vot”.