“No tenim por d’entomar debats, des d’una nova òptica, que fins ara eren exclusiva de la dreta. Com la seguretat”. Així s’expressava l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, durant un debat organitzat per Crític el 6 d’octubre en què també van participar l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l’alcalde de Sabadell, Juli Fernández. Sabater va convidar a iniciar aquest debat poc després que Badalona anunciés una major presència de Mossos d’Esquadra a la ciutat, especialment als barris del sud.

En el marc d’aquest debat, Línia Nord ha parlat amb diversos experts per analitzar si un increment de la presència policial és necessàriament sinònim d’una reducció dels delictes.

PREVENCIÓ I PARTICIPACIÓ
La directora de l’Escola de Prevenció i Seguretat Integral de la Universitat Autònoma de Barcelona, Montserrat Iglesias, considera que un increment de policia al carrer garanteix “una sensació de seguretat més gran”. “No vol dir que la ciutat sigui més segura, però la ciutadania ho percep així”, diu Iglesias, que defensa la presència policial com a “efecte dissuasori”. Ara bé, la directora de l’Escola de Prevenció i Seguretat Integral apunta que això no vol dir que els problemes se solucionin i assenyala la necessitat de desenvolupar polítiques de prevenció.

Per la seva banda, el director de Fundipau, Jordi Armadans, va un pas més enllà. “Més enllà de posar més policia als carrers, s’ha de treballar la cohesió social”, considera, alhora que assenyala la desigualtat com el causant de la immensa majoria de delictes. “La ciutat serà més segura si hi ha més justícia i participació”, afegeix. Armadans assenyala que aquesta recepta és especialment vàlida per municipis de grans dimensions i amb una població heterogènia, com Badalona. En aquest sentit, el director de Fundipau alerta que si no es duu a terme un bon treball amb la comunitat, la policia sempre serà un “pedaç”.

“POLICIA DE BARRI”
Al seu torn, Iglesias defensa el concepte de “policia de barri”. “El policia ha de defensar els interessos del ciutadà i formar part de la comunitat”, argumenta. “S’ha de generar un discurs de confiança perquè els agents puguin fer de mediadors”, afegeix.

En els mateixos termes s’expressa el president de la Federació d’Associació de Veïns de Badalona (FAVBdn), Sigfrido Ramos, que considera la mediació com un dels puntals de la tasca policial. Ramos aposta per una policia dinàmica, propera, amb valors democràtica i adaptada a la realitat social del barri. “Cal que estigui interconnectada amb departaments municipals com el de serveis socials”, demana. “Aquesta és la línia de treball de l’Ajuntament i li demanem que la posi en pràctica”, afegeix el president de la FAVBdn.

Aquesta publicació ha parlat amb fonts municipals que defensen un model de seguretat “integral”. Un concepte que implica feina de prevenció i també redefinir el model de la Guàrdia Urbana. “Estem treballant en una reforma de la policia local que permeti als agents treballar més tard de les cinc de la tarda als barris”, apunten les mateixes fonts.

Sigui com sigui, tant l’Ajuntament com els veïns consideren necessari l’increment de Mossos. Veurem si més enllà de policies amb uniforme, la ciutat impulsa un canvi en el model de seguretat.

 

Volen investigar processos de
selecció de la Guàrdia Urbana

El govern municipal manté la voluntat d’investigar el procés de selecció de 10 places de caporal de la Guàrdia Urbana i també de 12 places d’agent d’aquest cos que es van fer durant el mandat anterior, amb Xavier Garcia Albiol d’alcalde.

Després d’anunciar al novembre una investigació interna, l’alcaldessa portarà al Ple municipal d’octubre la proposta d’impulsar una comissió informativa que investigui aquests processos. “La investigació interna ens ha servit per obtenir informació i ara volem continuar investigant”, assenyalen fonts municipals a aquesta publicació. Una decisió que el govern municipal ha pres després de demanar assessorament a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat.

En aquest sentit, si la comissió informativa tira endavant tindrà com a objectiu esbrinar si les proves de selecció es van fer de forma correcta. En cas contrari, es treballarà per determinar si hi ha alguna responsabilitat política i s’estudiarà la possibilitat de declarar nuls els processos.

La comissió estarà integrada per l’alcaldessa o la persona en qui Sabater decideixi delegar, i per un representant de cada un dels grups municipals. D’aquí a dues setmanes els partits amb representació hauran de decidir si donen suport o no a la proposta de Sabater.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram