Caixes plenes d’aliments al magatzem. Arxiu

Com cada Nadal, l’Associació Social d’Amics de Gorg Mar va dur a terme una campanya de recaptació d’aliments amb l’ajuda dels veïns del Gorg. Aquest any han aconseguit recaptar menjar per més de 700 famílies, unes 5000 persones aproximadament. Una xifra que pel president de l’associació, Carmelo Rubio, no és suficient tenint en compte que encara hi ha més famílies que ho necessiten.

Aquesta entitat solidària entrega menjar per unes 500 famílies sense recursos tots els mesos. Els lots que reparteixen els envia el Banc d’Aliments de Mercabarna (que disposa de 400 tones d’aliments aproximadament) i contenen llet, fruita, arròs, verdures, galetes, pasta, oli i sucre. Aquesta ocasió, però, l’objectiu era involucrar els veïns del barri en aquesta tasca. Els comerços i els col·legis de la zona van participar molt activament en la recolecció d’aliments. L’actitud solidària dels botiguers, dels alumnes i de les seves famílies va permetre arribar a una xifra propera als 3.000 quilos. La xifra hagués pogut ser més gran de no haver estat per la pluja que ahir va obligar ha cancel·lar una cadena humana que havia de recaptar aliments per les botigues del barri.

Desbordats per la crisi

Fa tres anys les famílies que rebien aquesta ajuda no arribaven a les 200. Actualment la xifra s’ha multiplicat per quatre com a conseqüència directa de l’atur. L’Associació d’Amics de Gorg Mar, tot i haver-se mudat a un local més gran cedit per l’Ajuntament, està desbordada per aquest augment exponencial de la demana. Pel president de l’entitat, Carmelo Rubio, fan falta molts més aliments per atendre a totes les famílies. «Hi ha molta més demanda que oferta», afirma Ru­bio.

Anys enrere la majoria de famílies que acudien al menjar de caritat eren principalment inmigrants sense feiena. Amb la crisi, però, cada cop hi ha més autòctons beneficiant-se de la solidaritat d’aquesta entitat. Per accedir a l’ajuda cal certificar que la família que rebrá aliments no té ingressos que li permetin comprar menjar. Per fer-ho, una assistenta social de l’Ajuntament els fa un seguiment durant 3 mesos. No obstant això, Carmelo confes­sa que molts cops, ja sigui perquè és la primera vegada que algú acudeix a ells o perquè és molt evi­dent que necessita urgentment el menjar, no demanen cap certificat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram