L’actor Jordi Dauder. Arxiu

L’actor badaloní Jordi Dauder rebrà el Premi Gaudí d’Honor que atorga l’Acadèmia Catalana de Cinema. El guardó és un homenatge a la seva carrera professional i un reconeixement a la seva dedicació pel cinema. L’Acadèmia va fer públic un comunicat al seu web on anunciaven la seva decisió, i on subratllaven “el talent i la dedicació” que Dauder ha aportat al cinema català “contribuïnt a dotar-lo de prestigi i reconeixement”.

Aquest premi honorífic és el remat al moment més dolç de la carrera professional de Dauder. L’any 2008 va rebre el Goya al millor actor de repartiment pel seu paper de capellà de l’Opus Dei a Camino i el 2009 el Premi Gaudí al millor actor principal per Azaña, cuatro días de julio on feia el paper del president republicà. Anteriorment, el 1990, l’actor va guanyar el Premi Sant Jordi de Cinematografia com a millor actor pel film Pont de Varsòvia, i el 1998 el Premi Butaca al millor actor per Carícies.

Dauder, que va complir 72 anys el març passat, sembla lluny de jubilar-se. Darrerament ha rodat dues pel·lícules, una sèrie i ha actuat al teatre Maria Guerrero de Madrid. Jordi Dauder va començar la seva carrera com actor l’any 1988. Des d’aleshores ha participat en més de 60 pel·lícules. A més ha fet teatre, sèries de televisió, doblatge (va ser la veu del malvat Emperador de Star Wars i de l’Emperador romà Marc Aureli al film Gladiator, entre d’altres). També és escriptor i poeta. La fama com a actor, però, li va arribar de la mà de la sèrie de TV3 Nissaga de poder (1996 – 1998), on interpretava el paper de Mateu Montsolís.

L’Acadèmia Catalana de Cinema, organització presidida per l’actor Joel Joan, farà saber els noms dels nominats a la resta de categories la setmana vinent, i haurem d’esperar fins el 17 de gener per conèixer els noms dels guanyadors de la 3a edició dels Premis Gaudí. L’únic premi confirmat és el de l’actor badaloní, el Gaudí d’Honor, que juntament amb els directors Josep Maria Font i Jaime Camino passa a formar part de la curta i selecta llista de professionals catalans que reben aquesta distinció per la seva trajectòria.