Entrevista a Jordi Serra, candidat del PSC a les eleccions municipals

Serà capaç de no perdre cap regidor?

Ho espero i per això treballo, no només per mantenir-lo sinó per millorar el resultat. Al partit anem tots a una, això és molt important, i crec que anem bé.

Se subestima l’electorat socialista?

Hi ha qui es va fent alcalde cada cop que obre la boca. Crec que és una immodèstia. Me’n guardaré molt de dir “quan jo sigui alcalde”; el meu cupo de vanitat el tinc cobert.

Faria alcalde a Falcó per tal que no governés el PP?

Espero guanyar les eleccions, ja tindrem temps per pactar. Abans del 22 de maig cal tenir el cap fred i explicar el què vols fer. No vull dispersar-me pensant en què passarà si…la nostra feina es continuar sent al força mes votada.

Creu que ha sabut contrarestar el discurs del PP?

Ho hem fet amb la feina. Quan es diuen barbaritats, com per exemple que Badalona és un polvorí, la nostra resposta és treballar. No ens agrada fer espectacle. Hi ha mals que no volen soroll.

Revalidaria el tripartit?

Estic molt satisfet de la feina que hem fet. Crec que hem funcionat bé, amb lleialtat i cohesió. No sé si el tornarem a repetir, caldrà esperar els resultats.

Han sabut transmetre l’obra de govern?

Ho hem explicat molt i sense caure en l’autobombo, no sóc partidari del personalisme. De fet, no trobarà cap placa amb el meu nom, tret d’una o dues que ha posat la Generalitat.

Alguna autocrítica?

Hi ha coses a millorar, però me les callo.

No reconeixerà cap error?

No. Espontàniament no li puc fer autocrítica. Això no vol dir que no les faci, però mes les guardo per a mi i les intento corretgir.

Què farà sense els plans Zapatero?

Hem fet molta obra amb inversions pròpies, i hem aconseguit molta externa, de la Diputació, dels Ministeris o de la Generalitat. Continuarem amb el pressupost d’inversions, i no es podrà fer tant, però ja hem fet molt, com el Museu, el Principal, el Blas Infante, o pavellons esportius.

De què se sent més orgullós?

En un sol dia, el 10 de desembre, vam aconseguir que el Passeig Marítim entrés en licitació i també em va trucar el conseller Tresseres anunciant-me que havíem guanyat el Museu del Còmic.

Alguna promesa que li quedi al calaix?

Crec que Catalunya té el deute amb Badalona de millorar el lateral de l’autopista. Es va trinxar la ciutat, i això s’ha de reparar, fa massa que dura. Es l’objectiu número u.

Ha coincidit 7 anys de govern socialista a Badalona i a la Generalitat i no s’han posat d’acord. Ho aconseguiran ara?

És un tema de ciutat i s’ha de resoldre institucionalment. Ho reivindico com a projecte de ciutat.

La B-500 i el Canal són projectes secundaris?

No, però són temes molt diferents. El canal depèn de la iniciativa privada, i la B-500 depèn de Tabasa, només cal fer el projecte executiu.

Quin és el principal problema que té la ciutat?

Mantenir totes les conquestes de l’Estat del Benestar, defensar la sanitat pública i batallar perquè s’acabin les escoles que ja estan projectades.

Què podem fer per reduir l’atur?

Atraure empreses impulsant sectors nous, com la recerca biomèdica; tancar acords com el de El Corte Inglés; que l’edifici de Pompeu Fabra porti llocs de treball; fer la B-500 per crear corredor amb el Vallès i seguir treballant amb organismes com l’IMPO.

I l’administració local?

Hem aprimat molt en els darrers tres anys i hem eliminat moltes partides. Hi ha una mica més de marge, però no massa més. Cal una reforma de finançament local i l’estat hauria de compensar els ajuntaments. Proposar reduir tinences d’alcaldia demagògicament és molt bonic, però quant estalviaríem? Cal separar càrrecs de confiança de personal imprescindible que tenen els grups. Retallarem personal eventual la següent legislatura.

Tenim problemes de convivència?

No és un problema generalitzat ni diferent del que pugui haver en d’altres ciutats, empíricament demostrable. Jo no vaig a solucionar els problemes amb la xapa de xèrif, no m’agrada fer espectacle d’això. Aquests problemes no són exclusius de Badalona. Badalona no es construeix a base de porra, i el model tardofranquista i fatxa que és el que utilitza Albiol no és el correcte.