La Pineda

Al projecte hi han participat 19 alumnes de l’Institut La Pineda. Foto cedida

L’Institut La Pineda de Badalona és un dels 17 centres educatius catalans escollits per l’Agència Espacial Europea per llançar un mini satèl·lit a l’espai. Es tracta del projecte CanSat, que proposa el repte als alumnes europeus de fabricar un satèl·lit de la mida d’una llauna de refresc.

Aquesta iniciativa fa tres anys que es porta a terme, però per a La Pineda ha estat una estrena per dos motius: per primera vegada participa en el projecte i, a més, ho fa amb els alumnes de Grau Mitjà quan, fins ara, aquestes iniciatives les feien només els de Grau Superior. En aquest cas han estat 19 alumnes de CFGM d’Instal·lacions de Comunicacions els que s’han encarregat de tot el procés.

“Ens vam assabentar del projecte a l’estiu i el vam començar amb els alumnes a l’octubre. Ha estat un projecte transversal perquè s’han encarregat de tot, des de dissenyar la carcassa del dispositiu amb una impressora 3D a programar, soldar i fer proves”, explica Marina Blanco, la responsable del projecte. Després de sis mesos, la feina ha donat els seus fruits i el satèl·lit es llançarà aquest dissabte 29 des de Lleida.

Un extra de motivació

Des de l’Institut La Pineda es mostren molt satisfets tant amb el funcionament de CanSat com amb l’acollida que ha tingut en l’alumnat. “Anteriorment, el mòdul era més teòric i no acabava de veure el funcionament. Vam pensar que incloure un projecte seria millor i així ha estat. Els alumnes estan molt motivats i com a professora també és molt gratificant” explica Blanco. De fet, afegeix, els participants han posat hores del seu temps lliure per enllestir el mini satèl·lit.

Un gran futur laboral

La responsable del projecte assegura que el centre ha identificat que alguns dels seus graus de telecomunicacions han d’evolucionar cap a l’internet de les coses i han notat un increment en la demanda dels alumnes. De fet, l’any vinent n’oferiran un curs avançat perquè, assegura Blanco, “avui en dia tot es pot sensoritzar” i “és el futur”. De fet, l’Institut La Pineda té un 100% d’inserció laboral en cicl