La porta d’entrada del bloc incendiat aquest dimecres a Santa Coloma. Foto: Eli Don /ACN

L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, assegura que a l’edifici on aquest dimecres de matinada hi ha mort tres persones en un incendi hi havia problemes de convivència. En l’immoble, on hi havia sis habitatges, un dels quals estava tapiat, s’hi havia registrat discussions i baralles, i diumenge la policia local s’hi va desplaçar perquè un veí tenia la música alta i el va acabar detenint per amenaces. Una primera hipòtesi apunta que el foc podria ser intencionat, extrem que haurà d’aclarir la investigació oberta. El consistori ha decretat tres dies de dol i els tècnics municipals analitzen l’estructura per determinar el seu estat i si la resta de veïns poden tornar a casa seva.

Segons ha detallat l’alcaldessa, l’immoble no formava part del pla de mal ús d’habitatges, i de fet, dels sis pisos, la majoria tenien el lloguer regularitzat. Els veïns tenen entre 25 i 30 anys, tret d’un d’ells, que en té més de 70, segons fonts municipals. Pel que fa al foc, l’alcaldessa ha assenyalat que tot i que una primera hipòtesi apuntaria que l’incendi hauria estat provocat, la investigació oberta haurà d’aclarir la naturalesa de l’incendi. Amb tot, i ha assegurat que a hores d’ara no es pot determinar una relació directa amb la presència de mobles vells al carrer, just a l’alçada de l’immoble sinistrat.

Sobre la conflictivitat al bloc, Parlon assegura que tant la Policia Local de Santa Coloma com els Mossos d’Esquadra han hagut d’acudir en diverses ocasions a l’immoble. “Hi havia problemes de convivència, i s’han fet detencions”, ha detallat la batllessa. La darrera va ser diumenge, quan els veïns van alertat la policia que un dels veïns tenia la música molt alta. En arribar-hi, els agents van contactar amb el veí en qüestió, i després de demanar-li que baixés la música, un segon equip de policies el va acabar detenint per amenaces.

Fa uns mesos, a més, un altre veí va morir electrocutat, un “accident”, segons ha remarcat Parlon. En aquest sentit, no s’ha determinat si els veïns tenien el subministrament elèctric punxat de manera irregular, un fet que es podria dibuixar com una de les altres possibles causes del foc. Tot i els antecedents, cap dels veïns eren usuaris dels Serveis Socials municipals, i no consta cap expedient obert per a rebre ajudes. Ara, però, s’han activat els dispositius d’emergència per donar atenció als veïns que han quedat desallotjats, a l’espera que els arquitectes municipals determinin l’estat de l’estructura i si és segur que retornin a casa, ni que sigui per recollir les seves pertinences.

Sense data per a la tornada a casa

Segons han explicat fonts municipals, la tornada definitiva a casa podria allargar-se més enllà d’aquesta nit. Els arquitectes municipals estan a l’espera de poder analitzar l’estat de l’immoble, un cop s’enllesteixi la investigació policial. Amb tot, és “probable” que el retorn dels veïns no es pugui fer aquest mateix dimecres.

Pel que fa als veïns, cap d’ells hauria sol·licitat ajuda al consistori per accedir a un allotjament temporal. L’Ajuntament informa que almenys una persona s’hauria reubicat en casa d’uns familiars. Dos veïns més, fitxats per Serveis Socials, no han respost a les trucades del consistori i de la resta l’Ajuntament desconeix el seu parador. Els Serveis Socials municipals han activat un torn de tarda per si en les pròximes hores hi ha afectats que es posen en contacte amb l’administració.