Cartell de protesta contra les antenes el 2018. Foto: Twitter (@SFPBadalona)

Una secretària judicial es va personar a la Casa de la Vila dilluns al matí acompanyada per tres agents dels Mossos d’Esquadra. L’objectiu d’aquesta visita era demanar informació sobre les antenes de telefonia que es van instal·lar al parc del Turó d’en Caritg, fora de la comissaria de la Guàrdia Urbana, l’any 2012. La Fiscalia seguia des de l’any passat la pista dels contractes d’aquestes antenes, les quals es van posar durant el mandat de Xavier García Albiol (PP) com a alcalde.

De moment, s’està investigant el regidor del PP Miguel Jurado (delegat de seguretat entre el 2011 i el 2015), el gerent d’Engestur durant el mandat d’Albiol, Tomàs Vizcaino; el llavors cap del Servei Jurídic municipal, Josep Duran Vázquez, i l’actual gerent d’Engestur, Christian Carneado (PSC), segons l’acta judicial a la qual ha tingut accés Línia Nord.

El mateix document assenyala que els fets que s’investiguen tenen a veure amb el supòsit que “la instal·lació d’aquelles antenes de telefonia i la prestació d’aquell serve, no resultava possible en la forma en la qual es va fer, ni tampoc en el lloc en el qual es pretenia realitzar”.

L’acta judicial ressalta, també, que el 21 de juliol de 2018 Vodafone, l’empresa propietària d’una de les antenes, va “desmantellar les instal·lacions, tot això sense que mai no s’hagués procedit a legalitzar la instal·lació, sense que s’hagi incoat cap expedient de disciplina urbanística per part de l’Ajuntament i sense que Vodafone hagi abonat cap import a favor de l’Ajuntament per la utilització privativa del domini públic”.

La secretària judicial va tornar a personar-se a l’Ajuntament dimarts al matí per demanar més informació. Fonts municipals apunten que la Fiscalia estaria buscant documents que acreditin els pagaments per part de les empreses que van instal·lar aquestes antenes en terrenys públics.

QUEIXES DE LA POLICIA LOCAL
El Sindicat de Funcionaris de la Policia (SFP) de la Guàrdia Urbana ja va reclamar el 2014 tenir accés als contractes d’instal·lació de les antenes, per conèixer les condicions de les instal·lacions, ja que consideraven que la seva radiació podia estar afectant els agents que treballaven a la comissaria del Turó d’en Caritg.

El portaveu de l’SFP, Raúl Pérez, va explicar, en declaracions a Badalona Comunicació, que en cap moment van tenir accés a aquests contractes.

EL PP ES POSA A DISPOSICIÓ
El PP de Badalona va emetre un comunicat en el qual asseguren que col·laboraran totalment amb la justícia per explicar els fets que van tenir lloc duran el mandat d’Albiol, però també van reiterar que esperen que “la resta de governs implicats es posin també a disposició judicial per explicar la situació durant les alcaldies de Dolors Sabater (Guanyem Badalona en Comú) i Àlex Pastor (PSC).

CARNEADO HO VEU UN ERROR
Fonts del PSC assenyalen que la imputació de Carneado es deu a un error de la Fiscalia, ja que ell no era gerent d’Engestur ni treballava a l’Ajuntament quan van tenir lloc els fets que s’investiguen. A l’acta judicial s’assegura que Carneado hauria, suposadament, autoritzat verbalment a Telefónica instal·lar una estació base de telefonia al Turó d’en Caritg sense tramitar cap dels permisos necessaris perquè funcionés.

Sigui com sigui, el govern de l’alcalde Álex Pastor ja ha anunciat que valora presentar-se en el cas com a acusació particular.