La de Badalona és la priimera botiga d’IKEA a Espanya. D.G.

Ikea fa quinze anys a Espanya i a Badalona, i estrena nova directora, Eva Mengs: “són dos il·lusions diferents, una personal i una altra professional”. Mengs treballa a IKEA des de fa també 15 anys, i ja porta un i mig a Badalona. IKEA és una empresa amb molta mobilitat interna: “la gent que treballa a IKEA té moltes possibilitats de moure’s entre departaments, i també geogràficament, entre països i ciutats”. Una empresa coneguda per les seves bones condicions laborals, que facilita també la conciliació entre la vida laboral i la familiar, com en el cas de Mengs,, que ve de les botigues de Madrid.

IKEA vol expandir-se pel territori català, properament a Sabadell, i més endavant a Tarragona i Girona. La firma sueca vol que tothom tingui una botiga a una hora de distància, per “facilitar la vida dels clients”. Però l’experiència IKEA va més enllà d’una simple botiga de mobles. “És una experiència familiar”, amb un restaurant, que en breu s’ampliarà, i zona de jocs. I a més, la seva implantació a qualsevol ciutat suposa un increment dels llocs de treball i la revitalització de la vida comercial. IKEA ha invertit uns 250 milions d’euros a Catalunya en 15 anys, un mercat que els responsables de la botiga de mobles consideren que gaudeix de bona salut, tot i la situació “d’alentiment de l’economia”. IKEA vol continuar baixant els preus a un ritme del dos per cent cada any (ja els han reduït reduït un 33% en 15 anys). Un millor disseny suposa una major eficiència , i per tant, menys costos. Mengs creu que el secret de la bona salud d’IKEA resideix en els seus preus competitius, en la “democratització del disseny”.

L’índex de coneixement de la firma sueca és del 99%, i la botiga més coneguda és la de Badalona, que va ser la primera a tot l’estat. Precisament en aquesta es canviarà l’entrada, on s’habilitarà una escala mecànica, i també s’ampliarà la sala de jocs, per als més menuts. A Badalona, IKEA col·labora amb la reforestació del bosc o amb la donació de mobles per als casals d’una ciutat on dona feina a unes 550 persones, tot i que de moment no hi ha previsió d’ampliar plantilla. Sí es contractaran unes 400 persones amb la futura botiga a Sabadell.