Sagués al Gorg, on anirà el canal i on fa anys que Iniciativa reclama un CAP. D.G.

En les darreres eleccions van perdre més vots que a les anteriors, però van aconseguir el mateix nombre de regidors: 5. Temen que continuï aquesta tendència?

No, al contrari, som optimistes. Invertirem la tendència, i confiem que hi hagi un augment de la participació. A les municipals traiem millors resultats que a la resta dels comicis.

Considera que ha fet una bona oposició?

Sí. Valorem el mandat molt positiu des del punt de vista de la nostra feina. Ens hem convertit en el referent de molta gent que ens ha vist com la seva veu al Ple Municipal.

Què no han aconseguit?

Que el govern municipal tingués una actitud menys partidista i hagués consensuat més propostes amb la oposició, que ens hem ofert en diferents ocasions. El govern no ens ha merescut cap confiança, i per fer el que s’ha fet millor estar a la oposició.

Vostès tenen aquesta visió global, un full de ruta?

Volem anar cap a una Badalona inclusiva en tots els sentits: que no hi hagi discriminació per naixement, de gènere, edat, per situació econòmica etc. Això vol dir eliminar barreres arquitectòniques, un pla de gènere global per la ciutat, considerar els joves com a ciutadans de ple dret i fer una promoció econòmica, social i cultural lligada a tots aquests elements.

Com s’aconsegueix?

Modificant la maquinaria municipal. Si ho aconseguim, canviarem la ciutat. Les àrees i regidories estan massa compartimentades, i això representa un perjudici per la ciutadana. S’han de fer programes transversals, que es treballin en totes les regidories. Cal aprimar l’administració, però sense privatitzar ni reduir serveis públics. Nosaltres som la formació política antiretallades.

Ens podem permetre no fer cap retalla?

Es poden seguir donant els serveis, però haurem de prioritzar i racionalitzar. S’ha de tenir un criteri general a l’hora d’aplicar retallades. Hem de tenir molt clar els objectius i saber què hem de mantenir i de què prescindir. Alguns serveis s’hauran fins i tot d’incrementar.

Què és prescindible?

Es pot prescindir, per exemple, de personal directiu. Crec que es pot treballar igual de bé amb molts menys dels actuals. No cal que els 15 regidors del govern tinguin una responsabilitat de govern. És millor retallar per aquí que en la socialització de llibres, per exemple.

I en polítiques públiques, per on retallaria?

S’ha de fomentar l’atenció a les persones, beques menjador, ajuts per a persones en exclusió social, els que no poden pagar subministraments elèctrics etc. Això és prioritari per a nosaltres. No sempre és amb una aportació econòmica municipal, es pot negociar amb les entitats bancàries.També cal revisar la política de subvencions de festes que se celebren actualment, clarament reduïbles. Apostem per fer més convenis amb entitats i menys subvencions.

Com incentivaran la participació ciutadana?

Creiem en la descentralització. La ciutat ja té processos participatius per donar i vendre, cal passar de lo formal a lo real, però per això és necessària voluntat política, i actualment no hi és. A gairebé cap districte s’ha activat els consell d’entitats. Utilitzarem aquests mecanismes si obtenim l’alcaldia, i forçarem a que tot el govern actuï d’aquesta manera. Els regidors de districte han de tenir més poder del que tenen ara, i no només prendre nota de les queixes que tenen els veïns.

Pactaria amb CiU per evitar que governés el PP?

Donarem suport a aquell govern que no retalli socialment. A partir del 22 de maig estarem oberts a parlar amb la resta de partits. Serem el referent clar de l’esquerra a la ciutat.

Hi ha problemes de convivència en alguns barris?

Hi tant que n’hi ha. Se’ns acusa de no acceptar que hi ha problemes. Creiem que són problemes econòmics, d’igualtat, i això se soluciona evitant les retallades socials, amb paciència, inversió i amb l’actuació de programes integrals: formació, creació de llocs de treball…

Cal més policia?

N’hi ha d’haver la suficient. No pot haver ningú que reclami la seva presència i no la tingui, i això actualment passa. Proposem oficines de proximitat obertures les 24 hores del dia per donar una resposta immediata.

Quin paper ha de tenir l’ajuntament amb la Penya?

L’ajuntament ha d’ajudar totes les entitats que fan feina a la ciutat. El cas de la Penya, però, és diferent, ha de tenir un tracte especial. Cal treballar plegats i reflexionar conjuntament què representa el Joventut i què volem que sigui.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram