L'assemblea que va donar llum verda a l'inici de les converses. Foto: Guanyem

“Estem a les portes de tancar un nou govern per a Badalona”. Amb aquestes paraules d’Àlex Mañas, líder d’Iniciativa, es pot resumir l’estat actual de les negociacions entre Guanyem, ERC i la mateixa ICV-EUiA per assegurar que el dia 13 de juny no només s’investeixi Dolors Sabater com a alcaldessa, sinó que ja es faci acompanyat d’un nou govern de coalició.

De fet, les primeres reunions bilaterals celebrades aquesta setmana entre els tres partits han anat tan bé que ja s’entreveu que l’acord és qüestió de dies. Dilluns passat, Guanyem i ERC van intercanviar posicions durant més de dues hores, d’on en va sortir una acta que, de forma resumida, ve a dir que el projecte de ciutat és compartit i que el pacte entre els dos partits està assegurat. I l’endemà, dimarts, va arribar el torn d’Iniciativa. Com ja havia passat el dia anterior, la sintonia també va ser molt bona.

Una bona sintonia, admeten totes les parts, que s’ha garantit perquè, de moment, només s’ha parlat de programa. “És una bona estratègia de negociació”, diu Oriol Lladó, d’Esquerra. I és que, per ara, totes les qüestions relatives a l’organigrama i al cartipàs –qui es queda què– s’han deixat de banda. “Ara no toca”, diu un Lladó que es fa seva la típica frase d’un expresident de la Generalitat que potser ara és millor no recordar. No toca perquè primer cal assentar les bases que després impedeixin que, per qüestions partidistes o personals, l’acord no prosperi, argumenten des de Guanyem. “Passada la primera pantalla”, en paraules de Mañas, tot plegat es podria començar a abordar avui en la reunió que tots tres –i també el PSC–, plegats, celebraran.

EL PSC, EN SINTONIA
Però la reunió més interessant de les celebrades fins ara, almenys per les incògnites que presentava, és la que ahir van tenir Guanyem i PSC a partir de les set de la tarda. Tot i que, a l’hora del tancament d’aquesta edició, la trobada encara no havia acabat, fonts de Guanyem van avançar a Línia Badalona que el PSC havia assegurat el seu Sí a la investidura de Sabater i que la sintonia també havia estat positiva. De fet, la presència dels socialistes a la reunió multilateral d’avui així ho evidencia. Tot està obert i ningú tanca cap porta.

Menys salaris i compromís amb el procés sobiranista

Les reunions entre els partits han abordat, fins ara, el debat programàtic. És a dir, com ha de ser el nou govern i què ha de prioritzar. I el que queda clar és que Guanyem aposta per una retallada dràstica dels salaris dels càrrecs públics electes i del personal de confiança i per un govern, entre altres, compromès amb el procés sobiranista.

La proposta guia per a un