Rufián Espai Línia

La sala de conferències de l’Espai Línia va acollir la conversa amb Gabriel Rufián. Foto: Joanna Chichelnitzky

Gabriel Rufián va participar aquest dilluns en el cicle de conferències La ciutat metropolitana: progrés i futur, organitzat pel diari Línia a l’Espai Línia. Entrevistat pel director editorial, Arnau Nadeu, el candidat d’Esquerra Republicana a l’alcaldia de Santa Coloma de Gramenet va voler-se mostrar com un polític municipal més. Evidentment, però, Rufián és un candidat atípic, que genera passions i també odis, i que gran part de l’electorat coneix pel seu pas pel Congrés dels Diputats i les seves intervencions a les xarxes socials.

En aquest sentit, Rufián va assenyalar que, “sigui al Congrés o en l’àmbit municipal, la política és interessant”. “Potser té més repercussió fer un interrogatori a Villarejo o a Aznar, però la política municipal és la més real i la més difícil”, va afegir.

Ho deia tot referint-se a l’escenari al qual s’enfrontarà de cara als comicis del maig que ve, en una ciutat en què l’alcaldessa Núria Parlon, del PSC, va obtenir 17 regidors el 2019, mentre que ERC, la quarta força, es va quedar amb tres representants. “En ciutats com Santa Coloma, on governa el mateix partit des de fa 20, 30 i fins i tot 40 anys, no competeixes contra un partit, sinó contra un règim”, va afirmar Rufián.

El candidat d’ERC, que en més d’una ocasió va reiterar que el PSC no pot emprar aquestes sigles sinó que hauria de dir-se definitivament PSOE, va asseverar que “només l’amor i l’amistat haurien de durar tant temps”, i per això va demanar als votants de la formació socialista que es repensessin el seu vot. “Quan un partit no té ningú que el confronti hi ha coses com la residència que no construeixen perquè ningú les obliga a fer”, va dir.

Alhora, Rufián no va escatimar atacs cap a la seva rival. “Parlon té molt nerviosisme, i això no és normal si tenim en compte que va treure 14 escons més que ERC”, va considerar. Segons el seu relat, l’alcaldessa de Santa Coloma està posant impediments a la seva campanya i no li ha cedit el teatre principal del municipi per fer-hi mítings, perquè “diu que està ple”. “Un teatre més ple que els de Broadway”, va dir Rufián amb sarcasme. “Es creuen que Santa Coloma és el seu cortijo, i com fan tots els règims, diuen que tu vens a revoltar el que ja estava bé”, va etzibar.

Rufián Espai Línia

Gabriel Rufián va ser molt contundent contra l’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon. Foto: Joanna Chichelnitzky

Només una concessió als socialistes

Sigui com sigui, aquest municipi del Besòs és una de les places més fortes dels socialistes a l’àrea metropolitana. De fet, hi governen ininterrompudament des del 1991. “Quan algú sempre et guanya, és que deu estar fent bé alguna cosa”, va reconèixer el candidat republicà. No obstant això, aquesta va ser l’única concessió que va fer als seus rivals, als quals va acusar d’haver teixit una xarxa clientelar. “Nosaltres interpel·lem els votants i els preguntem per què no hi ha canvis a Santa Coloma”, va dir. “Per què no hi ha més habitatge social, per què manquen torns de neteja, per què no hi ha una nova residència…”, es preguntava retòricament Rufián.

Així mateix, el líder independentista va relativitzar el paper jugat pel PSC en les millores viscudes per Santa Coloma en l’últim mig segle, tot i ser conscient que el municipi en el qual va néixer, i on “hi havia xeringues a terra i el riu Besòs era de colors per la contaminació”, ha millorat. “No tot el que és bo ho pots atribuir a la teva gestió i tot el que és dolent a la Generalitat o al govern de l’Estat”, va apuntar per enumerar, a continuació, tot allò que, segons el seu punt de vista, no funciona. “A Santa Coloma hi ha un 12% d’atur juvenil i un 15% d’atur femení i l’esperança de vida és cinc anys menor que en certs barris rics de Barcelona”, va remarcar, entre altres aspectes.

El projecte d’ERC

L’entrevista amb Nadeu també va servir perquè Rufián expliqués quin és el seu projecte per a Santa Coloma. Sembla que el diputat té la lliçó ben apresa, i de fet, així ho reconeixia. “Sé el que necessita el municipi: el meu programa es basarà en les escoles, la família i la feina”, va afirmar. És per aquest motiu que el republicà es va comprometre a obrir tres escoles bressol, a invertir dos milions en neteja, vuit milions en habitatge social, a posar més agents d’ordre als carrers o a injectar set milions d’euros en plans d’ocupació.

Per altra banda, en l’àmbit metropolità, Rufián va dir que ERC ha de sumar. “Dos partits s’han repartit el país de forma evident”, va denunciar tot referint-se a la força del PSC a la metròpoli i de l’antiga CiU a la resta del país. “Som l’únic partit que pot plantar cara a aquest règim que només té una pàtria: el poder”, va considerar.

En una altra línia diferent, el candidat d’ERC també va parlar de la seva visió nacional. “Soc independentista, però ser-ho no em fa millor ni pitjor”, va voler deixar clar.

Rufián Espai Línia

Gabriel Rufián va conversar amb el director editorial de Línia, Arnau Nadeu. Foto: Joanna Chichelnitzky

L’endemà de les eleccions

El director editorial de Línia també va interrogar Rufián en aquella que és, probablement, una de les incògnites més importants que planen sobre la seva candidatura: què farà si no guanya les eleccions del maig? Seguirà en la política local? Es tornarà a centrar en Madrid? “Jo no acumulo càrrecs, sinó responsabilitats”, va assenyalar Rufián sense concretar més. “El meu compromís amb Santa Coloma és per vuit anys i la meva intenció és que la ciutadania decideixi què he de ser”, va explicar. “Vull continuar sent la veu de l’àrea metropolitana al Congrés”, va afegir.

Finalment, el republicà es va mostrar molt contundent en definir la seva rival en aquesta mateixa línia. “Parlon oblidaria Santa Coloma en dos minuts si li diguessin de ser diputada”, va assegurar. Així mateix, va dir que l’alcaldessa del PSC “no té respecte pel municipi” quan diu que és “una ciutat dormitori que s’està despertant” i va acusar-la d’intentar “150 vegades deixar Santa Coloma perquè és el seu premi de consolació”.