La reforma de la Llei d’Administració Local proposada pel govern de Mariano Rajoy i rebutjada fins i tot per alguns alcaldes del PP està a punt de ser aprovada. La pràctica totalitat de l’arc parlamentari ha demanat la seva retirada, però sembla que els populars no faran marxa enrere.
Amb aquesta reforma, les competències dels ajuntaments de menys de 20.000 habitants que tinguin dèficit pressupostari passaran a les diputacions o a les comunitats autònomes. Els municipis més grans, en canvi, continuaran tenint les competències pròpies però perdran les impròpies, on es troben serveis com la promoció econòmica, la cultura o l’atenció a la immigració. A més, es volen suprimir les mancomunitats que no siguin eficients.
“Es vol buidar de competències els ajuntaments” explica en declaracions a Línia Badalona Carles  Ramió, catedràtic de ciències polítiques de la UPF. “Cada consistori coneix les necessitats del seu municipi i per això, fins ara, havien prestat uns serveis als ciutadans de força qualitat”, assegura Ramió, el qual afegeix que “amb aquesta reforma, això es perdria perquè les comunitats autònomes no podran assumir aquestes competències i, si ho fan, serà amb criteris estàndards, per la qual cosa es perdrà qualitat perquè es perdrà proximitat”. Una opinió que es compartida per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), que coincideixen en oposar-se totalment a aquesta llei perquè, argumenten, perjudica profundament els drets dels ciutadans.
El president de l’ACM, Miquel  Buch, afirma a Línia Badalona que no estan “en contra de repensar el sistema”, però creuen “que els canvis s’han de fer bé, amb consens i sense atacar les persones, manllevar els drets dels ciutadans ni privatitzar els serveis públics”.
El president de la FMC, Xavier Amor, per la seva banda, considera que la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local és “inadmissible, perquè suposa un retrocés per al món local i atempta contra l’autonomia dels ajuntaments”. A més, afegeix que la reforma “afebleix l’actual sistema democràtic”.

L’oposició badalonina també rebutja la polèmica reforma

La Llei d’Administració Local del govern espanyol també afectaria la ciutat de Badalona, que veuria com el futur de Badalona Serveis Assistencials, el conservatori de música o el mateix hospital municipal, per posar només alguns exemples, podria perillar.
En aquest sentit, tant PSC com CiU i ICV-EUiA es mostren contraris a una reforma “que seria molt negativa per als ciutadans”. Així ho afirma a Línia Badalona Jordi Serra, líder del PSC a la ciutat. “Ho trobo una invasió competencial i de fons molt greu”, afegeix. “Si els ajuntaments no poden decidir res, per què serviran?”
La mateixa pregunta es planteja Carles Sagués, d’ICV-EUiA, que alerta que la reforma atempta contra l’autonomia municipal. “És una absoluta bogeria d’il·luminat fora de tota lògica”, lamenta l’ecosocialista en declaracions a aquest mitjà.
Des de CiU, per la seva banda, destaquen que la reforma representa una “evident invasió de competències de la Generalitat” i que el que realment caldria és “resoldre els problemes de finançament dels ajuntaments derivats d’un sistema injust”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram