Els professionals són formats per la Fundació Wassu. Foto: Fundació

Dimarts es va commemorar el Dia Internacional contra la Mutilació Genital Femenina, una pràctica estesa a diversos països i que consisteix en l’extirpació del clítoris per evitar que les dones sentin plaer sexual i puguin ser així considerades pures segons diverses creences.

Al Barcelonès Nord, Badalona desenvolupa des de l’any 2010 un programa pioner integral de prevenció i atenció a la mutilació, en el marc d’un conveni entre Badalona Serveis Assistencials (BSA) i la Fundació Wassu de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). En el cas de Santa Coloma, l’Ajuntament també treballa amb la fundació des del 2015. Entre altres coses, la tasca desenvolupada a les dues ciutats ha permès formar 711 professionals que atenen persones en risc de patir mutilació genital. A les dues ciutats hi viuen 709 dones procedents de països on es practica la mutilació, 222 de les quals són nenes de 0 a 14 anys. Nigèria, Ghana, Egipte, Senegal, Gàmbia i guinea Conakry són els països d’origen més freqüents. No totes aquestes dones estan mutilades, ni totes les nenes estan en risc de ser-ho, però són les dades que es tenen en compte per planificar les polítiques de salut públiques.

MÉS DETECCIÓ
A banda de la formació als professionals, el conveni amb la Fundació Wassu ha permès fer 51 sessions de sensibilització en grups reduïts, s’han organitzat set jornades de formació i s’han fet cinc sessions d’acompanyament a la intervenció preventiva.

Segons els dos ajuntaments, totes aquestes mesures han permès més capacitat de detecció, atenció i prevenció de la pràctica, ja que abans de la formació, la mutilació genital femenina era un tema invisible en les consultes mèdiques.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram