Albiol a la Morera, barri on va ser molt feliç durant la seva infantesa. D. G.

És la sisena vegada que es presenta. Què farà si no aconsegueix l’alcaldia?

No em plantejo no guanyar amb l’actual context i veient la resposta dels veïns. Per primer cop en 32 anys comença a haver consciència generalitzada de que a Badalona hi pot haver un canvi.

Té un pla B per si guanya en vots i no és alcalde?

Pot passar, però em costaria d’entendre que determinants partits no acceptessin la voluntat dels veïns de Badalona. Passi el que passi el 22 de maig seguiré treballant per Badalona.

Se sent boicotejat per la resta de partits polític?

Ja fa temps que se’m criminalitza i que em fan pressions de tot tipus. A mi el que realment m’importa és el que pensin els veïns de Badalona.

Amb qui pactaria?

Per ser alcalde s’han de donar dues condicions: que guanyi les eleccions i que el PSC i CiU no sumin 14 regidors. Si sumen, CiU tornarà a pactar amb els socialistes. Amb Falcó hi ha molts aspectes amb els que coincideixo, però diferent en una cosa: jo defenso obrir les finestres i aixecar les catifes, però a ell ja li va bé seguir governant amb els socialistes, que porten 32 anys a l’ajuntament.

Ha proposat un pacte a CiU?

En absolut. Abans de les eleccions no pacto amb ningú. No tinc cap tipus de problema per governar en minoria. Governi en minoria o en coalició la meva prioritat serà arribar a acords amb tots els grups polítics.

Per què Badalona és un polvorí?

Jo no he dit que sigui un polvorí, però sí que hi ha barris que ho són, i estan a punt d’esclatar.

Quines solucions proposa?

Crec que ha d’haver un altre model de policia. Hem de tornar a la policia de barri que patrulli a peu, complementaria a les patrulles que van en cotxe. Han de conèixer les zones a la perfecció i també els veïns. Suprimiré la unitat de policia que fa accions de civisme; aquesta tasca l’han de fer els educadors cívics. Crec que el problema que pateixen més veïns de Badalona és el de la inseguretat.

I té altres mesures per eradicar aquest problema?

Posaré una comissaria a la zona sud de la ciutat. Hi ha una bona part d’immigrants que han vingut a delinquir. A aquestes persones que no les podem tornar al seu país hem d’aplicar pressió policial i retallada de qualsevol tipus d’ajut social. No s’han de trobar a gust i han de marxar a un altre lloc.

I amb els incívics amb DNI espanyol?

Actuar amb la mateixa contundència. Ja tenim prou incívics catalans, no cal que vinguin de fora.

Ha pensat mai que travessava la línia vermella?

Se ‘m’ha acusat de racista, però una jutgessa ja ha deixat ben clar que no hi ha base i ha arxivat l’acusació contra mi. Qui m’acusa és perquè no té ni idea del que passa a la ciutat. Els candidats haurien de visitar tots els barris i parlar de tu a tu amb els veïns.

Creu que dóna una mala imatge de la ciutat?

El que ens fa tenir mala imatge són els problemes que tenim, i això no és culpa meva sinó de qui ha estat governant en els darrers anys. Els delinqüents no els envia Xavier Garcia Albiol, existeixen perquè fa molts anys que no es vol veure la realitat. Hi ha carrers que a dia d’avui ja són guetos.

De quins carrers parla?

Els que estan a prop d’Antonio Machado, o alguns de Sant Roc, Artigues, Llefià o la Salut.

Què més faria si fos alcalde?

Reunir-me amb la Federació d’Empresaris i els comerciants i escoltar les seves propostes. La segona, donar suport als policies locals i fer-los treballar de policies. També faré una bonificació dels impostos per un any a aquells que vulguin obrir un comerç a la ciutat. Reduiré les regidories i el personal directiu municipal i l’ajuntament farà la tasca que ara duu a terme l’IMPO i el BCIN.

Aplicaria altres retallades?

Sí, perquè ara no hi ha diners. Però hi ha tres aspectes que són sagrats i en els quals no es reduirà el pressupost, sinó que hi haurà augments de partides: en seguretat, en sanitat i en educació.

Què ha fet bé el govern en els darrers quatre anys?

Doncs per exemple en matèria de Cultura, amb la recuperació del Museu, o l’arribada del metro a barris com la Salut o Llefià. Però crec que amb els impostos que paguem s’han perdut moltes oportunitats.

Quina gran obra es imprescindible a Badalona?

El que hem de fer ara és arreglar molts carrers, però si hagués de tirar endavant un gran projecte seria el del canal.