Tiana Negra 2024

Taula Rodona sobre el crim de la Guàrdia Urbana. Foto: Tiana Negra

El Festival Tiana Negra, pioner de la literatura negra en català, tancava diumenge la seva dotzena edició. Segons l’organització, ha estat una de les més multitudinàries de la història del Festival principalment per la temàtica del true crime. Les dues taules rodones dedicades a crims reals, especialment la del crim de la Guàrdia Urbana, han estat les protagonistes de l’edició amb personalitat destacades que coneixen el crim. A la inauguració de divendres van assistir-hi 200 persones i l’afluència de gent es va mantenir durant el cap de setmana amb activitats com la recreació del robatori de Quico Sabater a la Caixa de Tiana.

Lluís Riera, premi Memorial Agustí Vehí – Vila de Tiana

L’Escorxador de Lluís Riera, la seva primera obra, és la novel·la guanyadora de l’onzè premi Memorial Agustí Vehí – Vila de Tiana, que es va entregar divendres durant la inauguració. L’obra es va imposar entre els 26 originals rebuts per “l’originalitat de la trama, la solidesa dels personatges, l’excel·lència de la prosa i la fluïdesa de la llengua” emprada per Riera. Es tracta d’una novel·la negra rural dura, ambientada en un poble de la Catalunya interior, amb personatges grotescos, ambients sòrdids i carregada de drogues i rock’n’roll.

El jurat ha destacat que la qualitat dels originals rebuts enguany. El premi està dotat amb 3.000 euros i l’obra guanyadora es publicarà a l’editorial Crims.cat. El guardó va néixer el 2013 per homenatjar la figura del desaparegut escriptor Agustí Vehí.

Olga Xirinacs i Eduard Castanyo, premis a la Trajectòria

D’altra banda, l’escriptora tarragonina Olga Xirinacs ha estat la guanyadora del Premi Trajectòria a la Creació i el barceloní Eduard Castanyo s’ha emportat el Premi Trajectòria a la Traducció. Els dos guardons es van crear l’any passat amb l’objectiu de reconèixer la tasca dels autors i traductors més importants del gènere negre en català.

Olga Xirinacs és escriptora i professora de piano pel Conservatori de València, i la seva obra literària comprèn poesia, novel·la, relat i assaig. Xirinacs ha obtingut nombrosos premis entre els quals el Josep Pla per Interior amb difunts (1982), el Sant Jordi per Al meu cap una llosa (1984) i el Ramon Llull per Zona marítima (1986).

Per la seva banda, Eduard Castanyo és llicenciat en filologia anglesa, professor, traductor i corrector. En ficció ha traduït nombrosos autors com Douglas Adams, John Banville/Benjamin Black, Lewis Carroll, Arthur C. Clarke o Virginia Woolf.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram