Pocs dies després que la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) demanés públicament la dimissió del regidor de Seguretat per “fatxenda i autoritari”, el nom de Miguel Jurado torna a aparèixer a la premsa catalana.

I no n’hi ha per menys. Comerciants i restauradors de la ciutat se senten estafats després d’haver col·laborat econòmicament a una recol·lecta que feia la Guàrdia Urbana. Almenys això pensaven.

Una parella d’agents visitaven comerços de diferents tipus de la ciutat guardiola en mà i animaven als encarregats ha desembutxacar diners per recolzar la Guàrdia Urbana, per les tasques de seguretat i vetlla que desenvolupen pels ciutadans.

EL JOC DE LA PATATA CALENTA

Un cop destapat el cas, ara des de l’Ajuntament sembla que ho tenen clar: traspassar-se la culpa els uns als altres, és a dir, jugar al reconegut joc de la patata calenta, aquella que ningú vol tenir a les mans, no fos cas que explotés.

Malgrat els involucrats en el cas continuen jugant, tot apunta que l’acció s’estava duent a terme per sufragar la despesa generada per la celebració, l’1 de juny, del Dia de la Guàrdia Urbana. En aquest sentit, tots aquells que van fer un donatiu als agents, van ser-hi convidats. Aquesta opció apuntaria que tot és una trama del mateix cos policial, responsabilitat, per tant, de Miguel Jurado.

El regidor de Seguretat, però, continua sense voler la patata a la mà i l’envia directament a l’Associació Esportiva de la Guardia Urbana de Badalona (AEGUB), un col·lectiu que organitza diverses activitats al marge de la quotidianitat de la policia local. L’entitat, per la seva banda, s’ha desmarcat totalment d’aquest cas afirmant que “si és que ha existit, no hi ha membres de l’Associació”.

En aquesta línia Jurado també declara que “l’Ajuntament n’està al marge” i que “mai s’ha donat una ordre d’anar pels restaurants, empreses i comerços demanant diners”.

QUE L’AJUNTAMENT PARLI

Les tres agrupacions polítiques municipals ho tenen clar: volen que l’Ajuntament doni explicacions.

Segons l’ecosocialista Carles Sagués “necessitem conèixer la realitat dels fets i les responsabilitats que se’n derivin” perquè “el bon nom del cos no es pot posar en entredit per la incompetència del seu responsable polític” i afegeix “tant parlar de seguretat i de Guàrdia Urbana i no són capaços d’afrontar amb rigor i claredat un tema com aquest”.

NO ÉS LA PRIMERA VEGADA

Ferran Falcó, el líder convergent, va una mica més enllà de les meres explicacions i assegura que “a l’assumpte s’hi han d’afegir altres qüestions que han estat denunciades per diferents sindicats, i que generen dubtes sobre la gestió política que s’està portant a terme a la Guàrdia Urbana”. En aquest aspecte Falcó recorda “possibles nomenaments a dit de comandaments, incompliments en la distribució dels complements salarials, i la constatació que l’eliminació de les hores extres que havia d’implicar la nova organització i retribució del personal no s’està produint, i que, contràriament, s’estarien realitzant, i per tant pagant, més hores extres que abans”.

‘ALGÚ MENTEIX’

El socialista Jordi Serra afirma que en aquest tema “algú menteix” i per tant “encara es fa més necessària una explicació per part del govern”. Assegura que “la Guàrdia Urbana sempre ha destacat pel gran servei a la ciutadania, per això cal protegir-la tot aclarint els fets a fons i depurant les responsabilitats”.

Amb aquest objectiu el grup presidit per Serra, exigeix saber quants i quins són els establiments que han estat afectats per aquesta pràctica irregular, així com també quants d’aquests havien estat inspeccionats pel Departament de Sanitat i Disciplina Urbanística del propi Ajuntament.

També demanen saber la quantitat total de diners que s’han recaptat i, a més, que es retornin “immediatament” a les persones afectades. Consideren que l’actual situació pot constituir una falta molt greu d’abús de poder, per això es fa més que necessari que l’alcalde i el regidor de Seguretat, Convivència i Participació donin les explicacions oportunes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram