Badalona 2040

Un moment de l’acte d’ERC al Teatre Margarida Xirgu. Foto: Línia Nord

Havia de ser un acte per presentar la Badalona del futur que imagina Esquerra Republicana. Un projecte treballat durant més d’un any i que el líder local dels republicans, Alex Montornès, volia resumir en menys d’una hora. I de fet, així ho ha fet. Però la política badalonina és tossuda i la –sembla que cada cop més– possible moció de censura ha eclipsat un acte en què la majoria d’aplaudiments se’ls ha emportat l’encara alcalde Xavier García Albiol. Quan es feien apel·lacions perquè dimiteixi o se’l faci fora, és clar.

Davant de les primeres espases locals del PSC, Guanyem, comuns i Junts –Albiol hi estava convidat, però va declinar assistir-hi–, Montornès ha estat clar només començar a parlar: “Exigim la dimissió d’Albiol. Si no, el farem fora”, ha exclamat. “Tots en tenim moltes ganes”, ha afegit mentre mirava als ulls els seus homòlegs de la resta de partits de l’oposició, que l’escoltaven des de la primera fila. “Si voleu, podem començar a treballar demà mateix”, ha insistit per acabar recordant que els partits de l’oposició són majoria i reblant: “O ens entenem, o no hi haurà futur per a Badalona”.

“No podem defraudar”

Montornès ha comptat amb el suport a dalt de l’escenari de la diputada colomenca Ana Balsera i de la també diputada i secretària general adjunta dels republicans i portaveu, Marta Vilalta. I, de fet, la màxima representant nacional del partit present a l’acte ha beneït el clam de Montornès.

“Després d’aquest escàndol d’Albiol, ara no podem tornar a deixar passar l’oportunitat, no volem deixar-la passar”, ha dit just després de recordar el ple de fa gairebé un any i mig en què els partits ara a l’oposició no van ser capaços de posar-se d’acord per bastir una alternativa a un Albiol que va acabar recuperant l’alcaldia davant la incredulitat de tothom, ell inclòs. “Ara no podem defraudar”, ha reiterat Vilalta. “Si Albiol no plega, el farem plegar les forces de progrés amb una moció de censura”, ha explicitat arrencant els aplaudiments més forts del públic assistent a l’acte, farcit de representants del teixit social badaloní.

I és que avui tot era optimisme. Pel projecte de la Badalona 2040, de 250 accions concretes, que Montornès ha animat a imaginar-se tancant els ulls, però sobretot perquè aquest cop la possibilitat de la moció de censura sembla –valgui la redundància– més possible que mai. L’escàndol que ha esquitxat Albiol és tan gros que la serveix en safata. Hi ha algun partit en condicions de posar-s’hi de perfil?

Al cap i a la fi, però, avui tot aquest optimisme era mesuradament contingut. Els aplaudiments que s’han sentit aquest vespre al Teatre Margarida Xirgu no eren clarament desinhibits. Potser perquè tothom sap que això és Badalona i, com diria aquell, en aquesta ciutat la realitat sempre acaba superant la ficció.