La candidatura d'En Comú Podem celebra la victòria. Foto: ECP

La victòria d’En Comú Podem a Catalunya s’ha fonamentat, entre altres pilars, sobre els bons resultats obtinguts per la llista encapçalada per Xavier Domènech al Barcelonès Nord. La candidatura de Pablo Iglesias i Ada Colau ha guanyat a tots els municipis de la comarca. Per una banda s’ha imposat amb claredat a Badalona, Sant Adrià de Besòs i Montgat, mentre que ha obtingut una victòria menys àmplia a Santa Coloma de Gramenet i Tiana.

La victòria d’aquesta formació ha estat més un sprint que una carrera de fons, sobretot després dels mals resultats de Catalunya Sí Que Es Pot a les eleccions plebiscitàries del 27S, quan la candidatura de l’esquerra alternativa només va obtenir el 12% dels vots a la comarca, sent cinquena força.

L’aposta per les eleccions espanyoles, doncs, requeria nous instruments. En aquest sentit, En Comú Podem ha sabut agafar el relleu dels bons resultats que formacions com Guanyem Badalona en Comú, Som Gramenet o Sant Adrià en Comú van obtenir a les eleccions municipals. Per la seva banda, Colau i Domènech han centrat molts esforços a la comarca i, de fet, Pablo Iglesias ha estat l’únic candidat a la Moncloa que ha trepitjat el Barcelonès Nord durant la campanya electoral.

CADIRES BUIDES, POCS VOTS
Els resultats a les urnes ha certificat les sensacions que els diferents partits havien recollit durant la campanya electoral. En el cas del PSC, per exemple, els socialistes han comprovat que les cadires buides en els seus actes principals a Badalona i Santa Coloma s’han traduït en una davallada de més de 18.600 vots a la comarca respecte de les darreres eleccions generals del 2011. Aquesta pèrdua de suports ha comportat que el partit de Pedro Sánchez hagi perdut el primer lloc en un dels seus feus a Catalunya i s’hagi de conformar en ser el segon partit del Barcelonès Nord amb el 22% dels vots.

De tota manera, la patacada del PSC és menys sorprenent si s’analitzen els resultats dels socialistes en les darreres jornades electorals a la comarca. A les eleccions municipals, per exemple, només Núria Parlon va mantenir un lideratge indiscutible a Santa Coloma, però Álex Pastor i Joan Callau van perdre 5 regidors a Badalona i Santa Coloma, respectivament.

El PP, DERROTAT
Juntament amb el PSC, el PP ha estat el gran derrotat al Barcelonès Nord. Els populars han estat la quarta força, aconseguint gairebé 27.000 vots (14%), 18.000 menys que el 2011. La pèrdua de vots del PP ha estat especialment significativa a Badalona, la seva plaça forta a la comarca, on n’ha rebut 12.000 menys que en les últimes eleccions espanyoles. Si bé aquesta davallada es pot explicar pel desgast del govern de Mariano Rajoy o pels presumptes casos de corrupció que rodegen els populars, cal buscar altres explicacions per justificar el naufragi respecte dels resultats obtinguts recentment en altres comicis a la ciutat. I és que els populars han perdut més de 10.000 vots respecte de les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre i gairebé 15.000 en relació als suports obtinguts en les eleccions municipals del maig. Entre les diverses raons que poden explicar aquesta davallada, una de les principals és la figura de Xavier Garcia Albiol. L’exalcalde va encapçalar la candidatura del PP a l’Ajuntament i al Parlament, la qual cosa va generar un vincle molt més directe del partit amb la ciutat.

L’altra cara de la moneda ha estat Ciutadans, que en les seves primeres eleccions generals ha aconseguit el tercer lloc a la comarca, amb el 14,6% dels vots. De tota manera, per al partit d’Albert Rivera aquests resultats són agredolços, ja que no han pogut aprofitar les eleccions per superar el PSC, tal com va passar a tots els municipis el 27S, excepte a Santa Coloma.

CONVERGÈNCIA BAIXA, ERC PUJA
Pel que fa a les forces sobiranistes, Convergència Democràtica, en aquesta ocasió sota la marca de Democràcia i Llibertat (DiL), ha patit una davallada similar a la de PP i PSC, perdent 18.000 vots respecte dels aconseguits per CiU als comicis del 2011 i obtenint només el 6% dels suports a la comarca.

En canvi, ERC ha estat l’únic partit que, presentant-se amb les mateixes sigles que el 2011, ha rebut més vots, concretament 10.200. Els republicans han estat la cinquena força, amb un 8,7% dels vots i, per tant, superen a Convergència en les primeres eleccions en què el partit d’Artur Mas s’ha presentat sense Unió i amb un programa independentista. De fet, Unió ha pagat encara més car el divorci amb Convergència i ha estat vuitena força a tots els municipis, superada en nombre de vots pel partit animalista PACMA, amb l’excepció de Tiana.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram