Els resultats globals del Barcelonès Nord. Infografia: Línia Nord

El 26-M va tornar a constatar un fet: el PSC domina el Barcelonès Nord. Tot i que les eleccions municipals acostumen a tenir dinàmiques de vot molt diferents de la resta de convocatòries electorals, els socialistes van ser la força més votada en el conjunt dels municipis del territori, com ja va passar en les generals del 28-A.

Els vots al PSC en el global del Barcelonès Nord van suposar un 29% del total. Una xifra que, en bona part, es deu als grans resultats que va obtenir a Santa Coloma (més de 22.000 vots) i a la pujada de vots que va tenir a Badalona, però també a Sant Adrià.

A diferència del 28-A, el PP va ser la segona força amb un contundent 24% dels vots, mentre que a les generals els populars van obtenir només un 6% dels vots totals del territori. Aquesta dada, però, és enganyosa, ja que el PP només va obtenir representació a Badalona, on va treure més de 37.000 vots de la mà d’un Albiol que va amagar les sigles.

ERC va ser el partit més votat a Catalunya en aquestes municipals. Al Barcelonès Nord va pujar fins a la tercera posició, amb un 20% dels vots. Si bé és cert que els republicans van guanyar regidors a Montgat, Tiana, Sant Adrià i Santa Coloma, en realitat el bon resultat d’ERC es deu a la coalició que va fer a Badalona amb Guanyem, on van aconseguir més de 24.000 vots.

BATACADA PER ALS COMUNS
Les forces de l’entorn dels comuns (aquelles que es presentaven com a En Comú Podem, però també les que portaven altres noms o es presentaven només com a Podem) van obtenir uns resultats molt pobres si es comparen amb els que van aconseguir el 28-A. Els comuns només es van emportar el 9% dels vots, mentre que a les generals van ser la segona força amb el 19%.

Ciutadans va salvar-se de ser la força menys votada, gràcies als bons resultats a Santa Coloma, on són segona força, tot i que no superen el 7% dels vots a tot el Barcelonès Nord. La batacada més gran, però, se la va endur Junts per Catalunya, que es va quedar amb el 5% de vots al territori i només va superar els 1.000 vots a Badalona. Les candidatures municipalistes, com Sant Adrià en Comú i Som de Montgat, no acaben de quallar i sumen només el 4% dels vots, amb l’excepció de Junts per Tiana, que va guanyar.

El Barcelonès Nord aposta també pel PSC a les europees

Els socialistes també van guanyar les eleccions al Parlament Europeu al Barcelonès Nord diumenge passat. El PSC va aconseguir un 34% dels vots al territori, pràcticament el doble que la segona força més votada, que va ser ERC amb el 18%.

Contràriament al que va passar a la resta de Catalunya, on Junts per Catalunya (JxCat) va ser la força més votada, la candidatura del president Carles Puigdemont només va aconseguir el 15% dels vots al Barcelonès Nord i es va quedar al tercer lloc.

Podem, que en les darreres eleccions europees va ser la gran sorpresa, va constatar al Barcelonès Nord la pèrdua de vots que pateix els darrers mesos. La candidatura de Catalunya en Comú – Podem només va aconseguir el 12% dels vots.

Ciutadans també va tenir un resultat molt pobre al Barcelonès Nord. El partit taronja va quedar cinquè a la cursa per Europa amb l’11% dels vots. Però el gran perdedor de les europees va ser el PP, que al territori només va reunir el 10% dels vots.