La presència policial va provocar que els manters no apareguessin per la zona. Daniel Gutiérrez

El mercat de la misèria, els encants il·legals que ja fa mesos venedors ambulants munten els dimarts al matí sota l’autopista C-31, entre Badalona i Sant Adrià del Besòs, ha desaparegut aquesta setmana. Després que el passat 11 de gener una seixantena d’agents dels quatre cossos de seguretat (Guàrdia Urbana de Badalona i Sant Adrià del Besòs, així com Mossos d’Esquadra i Policia Nacional) es presentessin per sorpresa en aquest emplaçament i detinguessin a tres persones i decomissessin 4.000 kg de material, aquesta setmana només s’han necessitat 35 agents, ja que molts pocs són els que s’han reunit de nou sota el pont de l’autopista i han intentat vendre els objectes usats que recullen pel carrer.

El problema ve de lluny. Ja fa més d’un any que desenes de persones aprofiten que cada dimarts se celebra un mercat legal en aquesta zona per vendre al carrer diversitat d’objectes de dubtosa utilitat i sense cap mena de garantia pel consumidor. El juny passat ja es va executar una operació policial semblant, i des d’aleshores la xifra de manters que es reuneixen en aquesta cruïlla no ha parat de créixer. És molt probable que en les properes setmanes la situació a la zona torni a la normalitat, però el primer tinent d’alcalde de Badalona, Ferran Falcó (CiU), ja ha avisat que aquesta ofensiva policial no es pot mantenir en el temps, per la dificultat que comporta coordinar tots els cossos policials. De moment està previst que es repeteixi fins dimarts 1 de febrer, i un cop arribi aquesta data es farà un balanç.

POSSIBLES SOLUCIONS

Tot i que aquesta problemàtica no té una sortida fàcil, ja s’ha plantejat que el mercat legal que té lloc sota l’autopista, a l’aire lliure, es celebri en un recinte més acotat on es pugui controlar millor, en algun punt de Sant Adrià del Besòs. Falcó creu que això reduiria considerablement el problema, però encara no se li ha trobat cap ubicació. Altres accions paral·leles que es duran a terme és que ambdós ajuntaments enviïn una carta conjunta al responsable del Trambesòs perquè destini més revisors als tramvies que provenen de les Glòries de Barcelona, ja que és el mitjà de transport que molts d’aquests venedors utilitzen per desplaçar-se.

UN PROBLEMA MÉS PEL BARRI

Durant la segona batuda la policia va decomissar pocs objectes. Daniel Gutiérrez

Aquest mercat il·legal no agrada a ningú al barri del Remei, on té lloc. Esther Ribera, la presidenta de l’Associació de Veïns, ha assegurat a Línia Badalona que aquests encants no només generen “un munt de brutícia”, sinó que a més donen “molt mala imatge”. A més, reconeix que és un problema de difícil solució, i està convençuda que un cop acabi l’assetjament policial els venedors tornaran a la zona. Tot i això, admet que aquest no és el principal problema que tenen.  Segons Ribera, al barri, que està “deixat” per part de l’administració, s’hi donen problemes de sobreocupació d’immobles i a més caldria rehabilitar un gran nombre de blocs.