Els delictes al Barcelonès Nord durant el primer trimestre de l’any van augmentar. Foto: Xavi Toscano / ACN

Les infraccions penals van créixer al Barcelonès Nord durant el primer trimestre d’enguany respecte al mateix període de l’any passat. Segons les últimes dades facilitades en el balanç de criminalitat que elabora trimestralment el Ministeri de l’Interior, els delictes van pujar un 8% a Badalona, un 15,7% a Santa Coloma i un 17,6% a Sant Adrià. Aquestes xifres es troben lluny de la mitjana de la província de Barcelona, que registra una davallada d’un 16% en aquest tipus d’infraccions.

En el cas de Badalona, la tipologia de delictes que ha patit un increment més pronunciat ha estat el tràfic de drogues i els atacs contra la llibertat sexual. On sí que s’ha produït un descens considerable és en els robatoris i els furts, que cauen per segon trimestre consecutiu i disminueixen aproximadament un 15% respecte a les dades del 2020.

Des de la Federació d’Associacions Veïnals de Badalona (FAVB) atribueixen aquestes fluctuacions respecte a les dades de l’any passat a l’efecte pandèmia, ja que el confinament i el toc de queda nocturn van posar fre a certes problemàtiques com els furts, però en poden haver alimentat d’altres com per exemple els casos de violència masclista.

Tanmateix, l’entitat es mostra prudent i considera que s’ha d’esperar fins a la celebració del pròxim Consell de Seguretat per poder contrastar dades i treure conclusions. En aquesta reunió, la FAVB posarà sobre la taula la necessitat d’ampliar no només els efectius policials, sinó també la plantilla d’educadors a peu de carrer i de mediadors socials per fer intermediaris en els diferents conflictes als barris de la ciutat.

DROGUES I TURISME
Una tendència similar a Badalona presenta Santa Coloma, on també es disparen els delictes contra la llibertat sexual i creixen les infraccions per drogues. Malgrat que els robatoris amb força en domicilis i establiments sí que registren una caiguda considerable, els furts creixen en un 35% respecte al mateix període de l’any passat.

En aquest sentit, des de la Federació d’Associacions de Veïns de Santa Coloma (FAVGRAM) es mostren sorpresos per aquesta pujada en el nombre de delictes i apunten que aquestes xifres no s’han traduït en un augment de queixes ciutadanes. Pel que fa al tràfic de drogues, l’agrupació sí que ha registrat diverses denúncies de veïns –sobretot dels barris del Raval i de Can Mariner– per la venda de substàncies estupefaents al carrer.

L’efecte pandèmia també s’hauria notat al municipi colomenc en l’increment dels furts. Segons defensen des de la FAVGRAM, la davallada del turisme a Barcelona hauria tingut un impacte negatiu a Santa Coloma, ja que els lladres han hagut d’adaptar-se i molts haurien optat per cometre robatoris als carrers del municipi en comptes de concentrar-se en els barris de la capital catalana.

Pel que fa a Sant Adrià, les dades mostren un increment important en els robatoris amb violència i intimidació i també s’eleven els casos de sostracció de vehicles. Cauen per contra els robatoris amb força en domicilis o comerços.

Poc impacte de les unitats especials

La FAVB i la FAVGRAM no valoren negativament la posada en marxa de les polèmiques Unitat Omega a Badalona i Unitat de Suport i Intervenció Ràpida (USIR) a Santa Coloma, però consideren que tenen una funció molt específica i que falten efectius per tenir un impacte més gran.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram