La PTP reclama fomentar l’ús de l’autobús i prendre mesures per frenar la contaminació a la comarca. Foto: Tusgsal

Si tots els cotxes matriculats a Badalona es posessin en fila, es generaria una cua de 350 kilòmetres, l’equivalent a la distància que hi ha entre la ciutat i València. És més, no hi cabrien a la xarxa de carrers de Badalona, que suma 300 kilòmetres. Són dades de l’associació Promoció del Transport Públic (PTP), que n’extreu una conclusió clara: cal reduir la utilització del vehicle privat al Barcelonès Nord i potenciar el transport públic.

La PTP és una organització que treballa a tot el país i vol revitalitzar la seva sucursal a la comarca reivindicant el paper que poden tenir els ajuntaments en el foment d’una mobilitat sostenible i segura.

PRIORITZAR EL BUS
En aquest sentit, la PTP considera que cal relativitzar les inversions milionàries en mobilitat com el perllongament del metro i el tramvia a la comarca i centrar-se en altres que els ajuntaments poden assumir. “Cal fer més eficient el transport urbà a Badalona, Santa Coloma i Sant Adrià”, demana el portaveu de l’associació, Roger Melcior.

Per aconseguir-ho, Melcior proposa que els autobusos tinguin prioritat als semàfors, augmentar el nombre de carrils bus i incrementar la quantitat de parades dobles existents. “Cada dia 20.000 persones es mouen de Badalona a Santa Coloma a través de la rambla de Sant Joan i no està prou adaptada al transport públic”, diu el portaveu de la PTP, que demana la implicació dels consistoris. “És una feina barata i que té un retorn social evident”, assegura. Per això, l’associació té previst incrementar les relacions amb els ajuntaments de la comarca, aprofitant els òrgans participatius ja creats que aborden qüestions com la mobilitat o el transport públic. L’objectiu, marcar agenda política per passar de les reivindicacions als resultats.

FRENAR LA POL·LUCIÓ
En l’escala d’urgències a resoldre al Barcelonès Nord, la contaminació ocupa el primer lloc del podi. El 2015 Badalona i Sant Adrià van superar els índexs de Diòxid de Nitrogen previstos per la Unió Europea, així com els límits marcats per l’Organització Mundial de la Salut. La lluita contra la pol·lució, doncs, requereix mesures urgents i, per a la PTP, el transport públic i la bicicleta poden ser algunes de les solucions. Per començar, l’associació xifra en un 40% el percentatge de contaminació generat per la circulació de vehicles en el teixit urbà de les ciutats. “És cert que a la C-31 i la B-20 és on es produeixen la majoria d’emissions contaminants, però cal actuar contra el col·lapse circulatori a les ciutats”, considera Melcior.

Una de les causes d’aquesta saturació podria ser, segons creu la PTP, la mobilitat escolar. La recepta per facilitar-la torna a ser el transport públic, però també la creació de camins escolars o l’ús de la bicicleta.

Precisament, l’impuls als carrils bici és un altre dels principals cavalls de batalla de l’associació a la comarca. La PTP celebra que per primera vegada s’hagi impulsat una d’aquestes infraestructures amb visió metropolitana. Concretament, el carril bici que unirà Badalona amb Montgat i Sant Adrià. Tot i això, Melcior argumenta que el carril no aprofitarà totes les seves potencialitats. “L’ideal hauria estat connectar-lo amb el carril del carrer Guipúscoa a Barcelona”, planteja.

Sigui com sigui, la PTP espera fer sentir la seva veu en la presa de decisions dels ajuntaments en tots aquells aspectes relacionats amb la mobilitat. Queda molta feina per fer i cada dia que passa és un dia menys per frenar la contaminació a la comarca.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram