Un grup de nens participa en un taller de la Fundació Germina. Foto: @FGermina

Un de cada deu nens atesos per la Fundació Germina aquest 2020 ha patit maltractaments. Aquestes són les preocupants dades que ha compartit l’entitat sense ànim de lucre que s’encarrega de donar suport a famílies vulnerables de Santa Coloma de Gramenet i Badalona. En l’estudi que fa balanç de la tasca de l’organització durant aquest darrer any es detalla que el 40% dels casos s’han detectat en l’últim trimestre del 2020, coincidint amb la represa de l’activitat a les escoles, fet que ha permès visibilitzar episodis que no havien pogut ser identificats durant el període de confinament.

En total, la Fundació Germina va detectar fins al desembre 35 casos de maltractament -15 dels quals molt greus- en els prop de 380 infants que atén l’entitat. Aquesta xifra és superior la registrada l’any 2019, quan van identificar-se 27 episodis. Pel que fa a la tipologia, el 45% dels maltractaments detectats són físics, el 26% corresponen a negligències en el tracte, un 17% han implicat un abús sexual i el 12% són psicològics. Malgrat la diversitat, tots els casos tenen en comú que s’han produït dins el nucli familiar, una unanimitat que fins ara no s’havia donat mai des que l’entitat està en actiu.

L’organització també apunta que durant l’últim trimestre del 2020 és quan s’han identificat episodis més greus i que el perfil de les noves famílies que acudeixen a la fundació és el de nuclis familiars especialment afectats per la pandèmia: sense ingressos ni accés a necessitats bàsiques i en situació de vulnerabilitat.