Els usuaris del Local consumeixen a la sala de venopunció seguint estrictes normes d'higiene. Foto: Línia Nord

Són tres quarts de deu del matí i un grapat de persones s’apleguen davant del Local de la Mina, ubicat en uns mòduls entre l’edifici Venus i la comissaria dels Mossos d’Esquadra. Totes elles esperen per entrar-hi i poder injectar-se de forma segura heroïna o cocaïna, o bé recollir xeringues netes.

El Local, gestionat per la Fundació IPSS, es dedica a les anomenades polítiques de reducció de danys en l’àmbit de la drogodependència. És a dir, a proporcionar un espai on el consum de droga injectada sigui supervisat, amb l’objectiu de minimitzar els danys en la salut dels consumidors, així com de pal·liar la seva estigmatització social. “Vist que les drogues no s’eradicaran, ni tampoc es legalitzaran, hi hem de fer alguna cosa”, diu la coordinadora de l’equipament, Noemí González.

PUNXAR-SE AMB SEGURETAT
Quan a les deu s’obren les portes del local, els usuaris hi entren. En la majoria de casos, el seu objectiu és accedir a l’espai de venopunció, amb capacitat per a vuit persones. Això fa que de vegades s’hagin d’esperar, la qual cosa pot generar desesperació. “Tenen la droga a la mà i estan amb el mono”, explica González. Per evitar que marxin a injectar-se fora, el Local disposa de la sala de calor i cafè. Un espai on els usuaris poden menjar i beure alguna cosa abans o després del consum. Això ajuda a convèncer-los que el millor és punxar-se al local. I més, tenint en compte la proximitat amb les vies del tren, on molts drogodependents van a consumir i algun d’ells ha estat atropellat.

Després de prendre un suc o un cafè, els avisen. És el seu torn. Agafen la xeringa, la cassoleta i el filtre. També una goma elàstica. Després, es renten les mans, es desinfecten la part on es clavarà l’agulla i s’injecten la droga. Un cop presa la dosi, llencen el material i deixen la cadira buida perquè s’hi assegui el següent. En cas de sobredosi -el 2015 se’n van produir 80-, els treballadors de la instal·lació tenen formació mèdica i poden reconduir ràpidament la situació. De fet, segons explica González, la majoria de morts per aquesta causa es produeixen perquè les persones que s’han injectat una sobredosi estan soles.

Els professionals del Local també subministren xeringues desinfectades als consumidors. Les persones que en van a buscar en reben dues, i una més per cada xeringa utilitzada que retornin. Així s’aconsegueix que els consumidors es punxin amb material net i, de l’altra, que no llencin les xeingues utilitzades al carrer.

A banda d’això, des del Local també assessoren els usuaris a l’hora de relacionar-se amb l’administració pública o les instàncies judicials.

PUNT DE VENDA
“A la Mina hi ha un gran problema amb la venda de droga i va a més”, assegura González. Per això mateix, diu, l’existència del Local és necessària. “El temps que passa des que un consumidor compra la droga fins que la consumeix és com a molt de deu minuts. Els espais de consum segurs han d’estar al costat dels punts de venda”, defensa la coordinadora.

En aquest sentit, el Local de la Fundació IPSS se situa a escassos metres d’alguns dels principals punts de venda d’heroïna al barri. “Aquí la venda no es fa al carrer, es fa a les cases i als bars. Els que venen droga no volen els drogodependents a prop seu”, explica González. Al principi, els subministradors de droga tampoc veien amb bons ulls que els consumidors es punxessin al Local. “Vam haver de cobrir el pati perquè ens disparaven balins des dels pisos. Ens veien com uns delators”, recorda González.

Ara, està previst que l’equipament es traslladi al CAP del barri, on ja va funcionar anys enrere dins d’uns mòduls prefabricats. La data prevista per canviar d’ubicació és abans de l’estiu, però diversos veïns que viuen a prop del centre sanitari s’hi oposen. El motiu, la proximitat amb una escola.

Sigui com sigui, el Local continuarà sent l’únic refugi per a molts drogodependents. L’únic espai on poden consumir en privat, amb seguretat i amb les mesures higièniques necessàries. Els seus 28 treballadors, per tant, continuaran apagant els focs que provoca l’heroïna i que ningú més al barri vol o sap apagar.

 

330 consums i 130 usuaris al dia

Durant el 2015 la sala de venopunció de la Mina va ser el centre d’aquestes característiques de Catalunya que més usuaris diferents va atendre, amb un total de 1.967. A més, va registrar 64.553 consums totals, més que els de totes les sales de venopunció del país juntes. Una dinàmica també aplicable a les sobredosis. Se’n van atendre 80 de les 123 registrades en el total de Catalunya.

Ara, la Fundació IPSS està enllestint el balanç del 2016, però la coordinadora del Local, Noemí González, avança que actualment es produeixen uns 330 consums al dia de mitjana, per part de 130 usuaris diferents. El Local obre 10 hores al dia de dilluns a divendres i quatre entre setmana i, segons González, les dades reflecteixen “màxims històrics”.

Per buscar l’origen de la tendència cal retrocedir al 2011. La pressió policial al barri del Raval de Barcelona va fer que la venda de droga es traslladés a la Mina. Des d’aleshores, hi ha hagut pocs episodis de davallada del consum. El darrer, arran de la fugida de centenars de persones després de l’assassinat d’un jove de la família dels Baltasares el 23 de gener del 2016.

Fa dos mesos, però, que el Local ja ha recuperat l’afluència d’usuaris habitual, que no s’atura ni els dies de batuda policial. “Tenim els mateixos consums el dia que hi ha els helicòpters que l’endemà”, assegura González.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram