El sector de l’hostaleria està que trina amb la nova llei antitabac. Els propietaris de bars i restaurants temen que perdran negoci per culpa d’una llei que –asseguren- dissuadirà alguns clients d’entrar als seus establiments. Adverteixen que tindran pèrdues econòmiques que acabaran repercutint en llocs de treball, ja que són molts els clients que amb la ruptura del binomi entre cafè i tabac podrien deixar d’anar al bar a fer el cafè o a llegir el diari.

Les primeres hores de l’aplicació de la llei transcorren amb normalitat i els bars s’han afanyat a retirar els cendrers del seu interior. En aplicació de la nova normativa no deixen fumar a ningú, una prohibició que alguns clients no han rebut amb bons ulls. Ho explicava l’encarregat de la Granja – Cafeteria Gabi, de Llefià, que assegura que algun client s’ha encarat amb ell. No obstant, deixa clar que a partir del dia 2 de gener a l’interior del seu local no hi fuma ningú.

En Gabriel accepta resignat una llei que sap que li ocasionarà pèrdues i destaca que ha provocat l’empipament d’alguns clients. Diu que la prova de foc serà a partir de dilluns, quan s’acabin les festes de Nadal i torni l’activitat als col·legis. Tem que hi haurà un descens del nombre de clients i alerta, a més, que a partir d’ara les màquines expenedores de tabac no vendran gens.

Però, què n’opina en Gabriel de la nova llei? Per una banda, com a fumador i com a hostaler, s’hi oposa, però de l’altra admet que la seva companya de feina, que no fuma, no té perquè patir passivament el fum del tabac. Un altre client, que no és fumador, se solidaritza amb els fumadors que a partir d’ara no podran fumar ni al bar ni al carrer, diu, perquè si no estàs a prop d’un col·legi ho estàs d’un ambulatori.

També la Carmen, del Bar Alcazar, alerta que la decisió del govern central tindrà greus repercussions econòmiques al sector de l’hostaleria. Considera que és una temeritat engegar un canvi normatiu d’aquestes característiques amb l’actual conjuntura de crisi econòmica i amb el consum pel terra. Tot i que s’oposa a la llei perquè coarta la llibertat de les persones a decidir lliurement, encara hauria entès que s’hagués tirat endavant la mesura fa quatre anys en context de creixement econòmic.

Amb tot, la Carmen explica que els seus clients estan molt enfadats, “cabrejats” fins i tot, un estat d’ànim que pot provocar –assegura- que decideixin deixar d’anar als bars. Preferia la situació d’abans en què clients i bars podien escollir què preferien.

MÉS TERRASSES

Una de les solucions que es visualitzen per satisfer les ànsies dels fumadors són les terrasses. Els dies que ha fet bon temps, amb el sol, ja s’ha vist com creixia el nombre de clients que optaven per asseure’s a les terrasses per poder fumar tranquil·lament una cigarreta.

Però no tot són queixes. Molts cambrers i clients no fumadors estan satisfets de poder anar als bars i no haver de respirar el fum del tabac, i que la roba no quedi impregnada d’olor de tabac. En definitiva, una decisió polèmica que no ha deixat indiferent a ningú.