Resultats del 14-F al Barcelonès Nord (suma de Badalona, Santa Coloma, Sant Adrià, Montgat i Tiana). Infografia: Eduardo Corria

El Barcelonès Nord va tornar a tenyir-se de vermell aquest 14 de febrer. El PSC va imposar-se amb claredat amb el 32,4% dels vots i va recuperar el terreny perdut fa quatre anys en mans de Ciutadans, que ha vist com s’esfumava gairebé el 90% de l’electorat que va aconseguir atrapar en les eleccions catalanes del 2017.

L’aclaparador domini dels socialistes va ser el punt més destacat d’una jornada electoral marcada per la pandèmia del coronavirus i on la participació va caure prop de 31 punts respecte als últims comicis, situant-se en un 50,4% de mitjana a la zona. Malgrat la important davallada en el nombre de votants, les forces independentistes van aconseguir mantenir resultats liderades per ERC, que va ser la segona formació més votada amb el 17,9% de les paperetes. En tercera posició va quedar JxCat, amb el 10,2% dels vots i amb una ajustada victòria a Tiana per davant dels republicans.

31 punts va baixar la participació respecte a les eleccions al Parlament del 2017

VOX ENTRA I CAU CIUTADANS
El 14-F també va servir per certificar que l’auge del partit ultradretà Vox també ha arribat a Catalunya. La formació liderada per Ignacio Garriga va protagonitzar una irrupció fulgurant i va obtenir el suport de gairebé el 10% de l’electorat que va acudir diumenge als col·legis electorals del Barcelonès Nord, convertint-se en la quarta força a la zona i al Parlament. Especialment destacat va ser el paper de Vox a Sant Adrià i Santa Coloma, on es va erigir en el tercer partit amb més paperetes.

L’entrada de l’extrema dreta va deixar relegats a la cinquena posició els comuns, que amb el 8,4% dels vots no van aconseguir millorar els resultats obtinguts a les eleccions del 2017. Tanmateix, la gran desfeta va ser per a Ciutadans, que es va desplomar passant de primera a sisena força més votada a les urnes aquest 14-F. El partit encapçalat per Carlos Carrizosa va obtenir només el 7,1% de les paperetes, certificant un descens de prop del 90% dels votants en només quatre anys de diferència.

Cs passa de primera a sisena força i perd el 90% dels votants en només quatre anys

Sí que va aconseguir salvar els mobles el PP, que –després del bon paper del seu candidat Alejandro Fernández al debat de TV3– va esmorteir el cop i es va quedar finalment amb el suport del 5,1% dels votants. La baixa participació, però, sí que va fer estralls en el nombre de paperetes dels populars, que van disminuir en prop de 10.000 respecte als resultats de les eleccions celebrades fa quatre anys.

La CUP-G CREIX AMB SABATER
La candidatura conjunta de la CUP i Guanyem Catalunya encapçalada per l’exalcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, va aconseguir uns excel·lents resultats al Parlament, on ha crescut fins als 9 diputats, però també al Barcelonès Nord. La CUP-Un Nou Cicle per Guanyar va millorar les xifres que va obtenir el 2017 a tots els municipis de la zona i es va acabar emportat un 4,8% del total de vots, 1,4 punts percentuals més que fa quatre anys, molt a prop del 5,1% del PP del seu predecessor a l’alcaldia i actual batlle Xavier García Albiol. Aquest creixement va ser especialment rellevant a Badalona –va pujar 2,5 punts– i a Tiana, on en va guanyar prop de 3.