gihadisme

Imatge del moment de la detenció l’any 2020. Foto: Policia Nacional

El Tribunal Suprem confirmava divendres la condemna a vuit anys de presó a tres germans de Badalona que van conformar una cèl·lula d’adoctrinament gihadista a la ciutat. Els condemnats van captar un veí perquè viatgés a Síria a combatre i aquest va morir en un bombardeig el 2016. Segons els fets provats ara confirmats pel Suprem, els tres germans formaven part d’una cèl·lula del grup islamista radical Hizb Ut tahrir a l’Islami (Partit de l’Alliberament Islàmic), localitzada a Badalona, que intentava captar i adoctrinar persones per enviar-les a zones de conflicte.

Segons la sentència, els acusats feien la seva tasca de captació i adoctrinament a través de reunions en domicilis i llocs públics de Badalona, com el Parc del Sol o el passatge de Peius Gener. També disposaven de material de contingut jihadista radical i tenien accés a webs on es promovia i justificava la jihad i la necessitat d’imposar el califat universal.

Un “testimoni protegit” va permetre la investigació

Els tres condemnats van plantejar la vulneració del seu dret de defensa per la decisió de l’Audiència Nacional d’atorgar l’estatus de testimoni protegit a la persona que va denunciar els fets i que va permetre l’inici de la investigació. En la sentència s’explica que és una decisió justificada pel risc de la integritat física del testimoni per tractar-se d’un delicte de terrorisme. Aquest motiu “fa perfectament entenedora la decisió de protegir un testimoni que, arran de la mort de Mohamed K. a Síria durant un bombardeig, va prendre la decisió de comparèixer a dependències policials i donar la seva versió sobre la tasca d’adoctrinament”, diuen els magistrats.

El tribunal descarta que les mesures de protecció al testimoni impliquessin una minva del dret de defensa dels tres processats i rebutja també la possible existència de raons d’animadversió a la declaració del testimoni. La sentència es basa en la declaració d’una testimoni protegida i en les vigilàncies policials sobre les reunions que mantenien, documentació i dades dels aparells informàtics que els va decomissar la policia, així com en una agenda manuscrita del veí de Badalona mort a Síria.