Kiss va omplir el parc de Can Zam. Foto: Rock Fest

El heavy metal sovint s’associa a minories, oblidant que durant un temps va ocupar les llistes d’èxits de les principals ràdios d’arreu del món. I la seva essència encara no s’ha perdut. Així ho demostra l’èxit d’assistents, per cinquè any, al Rock Fest de Can Zam.

Durant els tres dies de festival -5, 6 i 7 de juliol-, 74.826 persones es van unir en un mateix espai per veure, en viu i en directe, les actuacions dels grups de rock i de heavy metal més reconeguts a escala internacional. A l’escenari no hi faltava la qualitat musical, les disfresses i espectacles de llum i foc. A la pista, predominaven les samarretes negres amb imatges i logotips de grups com Kiss, Scorpions, Megadeth o Stryper. De fet, aquests quatre van ser algunes de les grans bandes que van actuar dissabte, el dia amb més espectadors.

A la majoria de grups els avala una trajectòria llarguíssima. Això es tradueix en la dificultat d’escollir quins temes tocar en l’hora -o hora i mitja, en els grups caps de cartell- que dura cada concert. Però la majoria, de manera encertada, van decidir barrejar els antics ‘hits’ amb les cançons dels darrers discos de la banda.

Qui també va apostar per un concert entre clàssics i novetats van ser Judas Priest i Ozzy, que dijous van fer esclatar l’escenari, o Stratovarius i Helloween, que ho van aconseguir divendres. Amb tots aquests noms compartint un mateix cartell es demostra que l’evolució del nivell del festival és imparable. Però, com cada any, els organitzadors del festival van reservar un espai per a un grup de Santa Coloma. En mitja hora, Born in Exile va aconseguir presentar el seu metal i captivar el públic de Can Zam.

FINS A L’ANY QUE VE
Com tots els festivals, quan s’acaba queden els records, la nostàlgia i les ganes que tornin a arribar les dates marcades. En aquest cas, ja estan tancades i porten una novetat: el Rock Fest 2019 durarà quatre nits i serà els dies 4, 5, 6 i 7 de juliol, com sempre, al parc de Can Zam de Santa Coloma. Les entrades, ja a la venda, es poden comprar per 140 euros, un preu que començarà a pujar a partir del 15 d’agost.

 

La cara B del Rock Fest:
bíblies, penals i kebabs

El Rock Fest és música i, sobretot, espectacle. I en aquesta posada en escena és quan passen algunes de les anècdotes que fan única cada edició i que queden gravades a les retines dels assistents.

Aquest any, els californians Stryper van fer apologia del seu metal cristià i van aprofitar els espais entre cançons per llançar bíblies al públic. El mateix dissabte, una hora més tard, Scorpions van tenir un fort competidor, no a l’escenari, sinó a un camp de futbol. Rússia i Croàcia es trobaven a la ronda de penals a la meitat del concert de la banda alemanya. Però en confirmar-se la victòria dels croats, tota l’atenció va tornar a l’escenari. Acabat el partit i el concert, la multitud es va traslladar a les paradetes de kebabs i hamburgueses, deixant de banda els fideus xinesos i el menjar vegetarià, i als lavabos que, a diferència de la majoria de festivals, eren mixtes.

A mitjanit, Kiss va portar l’espectacle de foc a l’escenari, on va arribar des d’una bastida, tancant l’últim concert de l’edició a l’escenari Stage Rock.