Les eleccions europees d’aquest diumenge han suposat una sacsejada política arreu de Catalunya. Per primera vegada des de la República, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha guanyat unes eleccions. Els resultats també deixen un mapa nacional on els dos partits més votats, CiU ha quedat en segona posició, són formacions d’estricta obediència catalana.
Badalona tampoc s’ha escapat de la sacsejada, tot i que els resultats de la tercera ciutat més gran del país presenten matisos respecte a la tendència que ens deixen aquestes eleccions. El primer matís al qual cal fer referència és el de la participació, que ha estat pràcticament cinc punts més baixa que la mitjana catalana (42,8% a Badalona per un 47,6% de Catalunya). Tot i això, també cal apuntar que la millora de la participació a la ciutat ha estat notable (del 34% del 2009 a un 42,8%), un increment de pràcticament nou punts que no queda gaire lluny dels deu punts d’augment a escala catalana.
Si ens fixem en els resultats obtinguts per cada partit, el primer que cal apuntar és la victòria del PSC, que pot ser qualificada d’amarga. És veritat que els resultats no són comparables a la patacada general del partit pel fet de guanyar a la ciutat, però els socialistes han perdut més de la meitat del suport obtingut l’any 2009 (ha passat del 46% al 20,4%) després de rebre 10.907 vots menys que ara fa cinc anys i guanyar a 20 dels 34 barris. Badalona és juntament amb l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Gavà, una de les grans ciutats catalanes i de l’àrea metropolitana on el PSC s’ha endut la victòria.
Els resultats més sorprenents, sense cap mena de dubte, són els que ha aconseguit ERC. Tot i no tenir representació municipal, els republicans han estat la segona força més votada. Després de ser la cinquena força l’any 2009 amb un suport del 5,8% dels badalonins gràcies a poc més de 3.000 vots,  aquest diumenge es van enfilar fins a la segona posició després de triplicar còmodament els resultats de fa cinc anys: un 17,1% de suport gràcies a 11.247 vots que els ha donat la primera posició a 10 barris.
A escala de ciutat, els republicans han pres la segona posició al partit que governa Badalona, el PP. El resultat dels populars és un pas enrere després de perdre vuit punts de suport respecte al 2009, quan van  captar el 20,5% del suport dels badalonins amb 10.859 vots. En aquesta ocasió han passat a ser la quarta força política amb el 12,4% del suport gràcies a 8.119 vots. Una de les dades més cridaneres és que el partit de l’alcalde no ha guanyat a cap barri. Especialment significativa és la següent dada: al barri de la Morera, d’on és García Albiol, la victòria va ser per a ERC (434 vots) i el PP només va poder quedar en la quarta posició amb 180 vots, amb tan sols 11 vots més que Podem, que en va obtenir 169.

CIU, ESTABLE; ICV-EUiA, A L’ALÇA
Els altres dos partits amb representació al consistori, CiU i ICV-EUiA, han tingut resultats amb tendències diferents en relació amb el 2009. En el cas dels convergents, tot i obtenir mig miler de vots més gràcies a l’augment de la participació (7.550 vots el 2009 i 8.161 aquest diumenge), el suport per part dels badalonins ha caigut lleugerament (ha passat del 14,3% al 12,4%), però s’han imposat al Centre i a tres barris més. Pel que fa als ecosocialistes, els seus resultats han experimentat una clara millora. Gràcies als 7.907 vots aconseguits, que signifiquen un 12% de suport, han duplicat el 6% (3.176 vots) d’ara fa cinc anys.
Amb tot, els resultats d’aquestes eleccions, on el procés sobiranista hi ha tingut un paper destacat, deixen un panorama favorable a les formacions partidàries de la consulta del 9 de novembre, ja que CiU, ERC i ICV-EUiA han augmentat el seu nombre de vots respecte al 2009. Les tres formacions sumen un total de 27.315 vots, a diferència dels 13.802 que van sumar ara fa 5 anys quan el procés sobiranista encara no ocupava la centralitat del debat polític català.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram