Paco Candel

El president Aragonès, i la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, van acompanyar l’alcaldessa Cañete. Foto: Generalitat

Aquest dissabte, 21 de gener, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, van acompanyar l’alcaldessa de Sant Adrià, Filo Cañete, a la inauguració de l’exposició Paco Candel i els altres. Un retrat literari de la immigració a Catalunya, que es podrà visitar al Museu d’Història de la Ciutat (MhiC) fins al 30 de juny. També hi van participar el director del Memorial Democràtic, Jordi Font, i la directora del MhiC, Imma Boj.

La mostra és una aproximació a la immigració durant el franquisme, a partir de l’obra Els altres catalans, de Paco Candel. Amb l’exposició, el Memorial Democràtic vol posar l’accent en la rellevància del fenomen migratori.

Paco Candel i els altres. Un retrat literari de la immigració a Catalunya s’estructura en cinc àmbits que incideixen especialment en el fenomen migratori a l’Espanya i la Catalunya de la postguerra, així com en problemàtiques com la manca d’habitatge i la precarietat que milers de persones van haver de patir, com ara retorns als llocs d’origen, barraquisme i malalties, entre d’altres. També fa referència al rol fonamental dels anomenats altres catalans en la configuració de l’oposició antifranquista.

Conveni per l’estudi de la immigració

L’exposició és el primer fruit del pacte que van signar el mateix dia 21 el Museu d’Història de la Ciutat (MhiC) i el Memorial Democràtic. D’acord amb el conveni, es comprometen a impulsar activitats de recerca, difusió i homenatge de les migracions arribades a Catalunya durant el segle XX.

Durant el seu parlament, el president de la Generalitat va reivindicar “la vigència de la idea d’una Catalunya, un sol poble”. Sobre la figura de Paco Candel, Aragonès va destacar la seva importància “com a cronista, que amb una barreja d’assaig, d’estudi sociològic i de crònica periodística, va retratar la realitat migratòria a Catalunya”.