La majoria de víctimes pateixen el maltractament en soledat. Foto: Arxiu

El maltractament a la gent gran és una de les formes de violència que està més oculta en la nostra societat. Tot i que en alguns casos es tracta directament de violència física, la majoria de persones de la tercera edat no pateixen abusos físics sinó psicològics. Així es desprèn d’un informe elaborat recentment per la Diputació de Barcelona per alertar d’aquest fenomen.

Amb aquest estudi, l’administració vol treure a la llum les agressions que pateixen les persones de la tercera edat del nostre entorn, un problema que sovint queda amagat per la dependència de les víctimes.

Segons l’estudi elaborat per la Diputació, gairebé un 70% de les víctimes que han detectat necessiten ajuda per realitzar activitats bàsiques de la vida diària.

DESPROTECCIÓ ABSOLUTA
La Diputació, que durant el 2017 va descobrir 323 casos de maltractaments a persones grans a la demarcació de Barcelona, detalla que un terç de les víctimes tenen més de 80 anys i el 15% viuen soles. També hi ha un 36% dels casos en què la víctima té deteriorament cognitiu. Tots aquests elements augmenten la vulnerabilitat de les víctimes i en dificulten la possibilitat de denunciar les agressions.

El maltractament psicològic és el principal tipus de violència que pateixen les víctimes, amb més de la meitat dels casos. També hi ha abusos econòmics o situacions de negligència, és a dir, casos en què no s’atenen les necessitats bàsiques de la persona gran. La violència física està present en el 19% dels casos.

Les dones són les que més pateixen els maltractaments, ja que, segons l’informe, són entre un 80 i un 90% de les víctimes de violència a les persones grans.

Pel que fa als agressors, la majoria formen part de l’àmbit familiar més proper a la víctima. En un 36% dels casos, el maltractador és el fill i en un 12% es tracta de la filla.

Si la Diputació ha pogut detectar 323 casos de maltractaments durant el 2017, ha estat gràcies al Grup de treball format per 171 ajuntaments i 5 consells comarcals que lluiten per acabar amb aquesta xacra.

 

La punta de l’iceberg
que no acaba de destapar-se

Cada cop es detecten més casos de maltractament a la gent gran i cada cop la societat n’és més conscient. Tot i això, “no reacciona de manera tan contundent com quan els abusos es produeixen en dones o infants”, assegura Jordi Muñoz, president d’EIMA, l’única associació dedicada a investigar el maltractament a les persones grans. I remarca l’única: “Un dels problemes principals és aquest, que ningú ho visibilitza”, apunta.

Muñoz creu que la solució per aturar-ho passa per sensibilitzar i treure l’estigma negatiu que té la gent gran i denuncia que no hi ha cap llei que els protegeixi, a diferència d’altres col·lectius. Potser perquè ells no acostumen a patir violència física. “El més comú és l’abandonament, l’aprofitament econòmic i l’abús, normalment de part de familiars o cuidadors, però cada cop més de veïns o gent del carrer que se n’aprofita per obtenir diners”, explica Muñoz. Tot plegat, una “punta de l’iceberg” que no acaba de destapar-se. “La majoria dels casos no han sortit a la llum”, sentencia Muñoz.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram