Torna el malson de la brutícia a les platges badalonines. Aquest dissabte comença la nova temporada de bany a la ciutat i tothom està pendent dels residus flotants que poden tornar a aparèixer, com va passar l’any passat, a primera línia de la costa. I és que, lluny d’haver trobat una solució, la comissió de treball per estudiar aquesta problemàtica encara no ha pogut determinar quin n’és l’origen.

De moment, i malgrat que la comissió continuarà estudiant el problema a través d’un protocol per detectar les anomalies de forma immediata, la solució d’enguany tornarà a ser accidental i provisional: l’Ajuntament pagarà una embarcació que treballarà de dilluns a diumenge durant tota la temporada de bany per netejar l’aigua de les platges. “Cal recordar que fa tres anys l’Agència Catalana de l’Aigua, que és la responsable de vetllar per la qualitat de l’aigua, va deixar d’assumir el cost d’aquest tipus d’embarcació i des de llavors l’Ajuntament ha fet l’esforç de pagar-la en solitari”, denuncia Sònia Egea, regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat.

Embarcacions a banda, el que sembla quedar clar, però, és que els residus flotants no provenen de depuradores properes, com va insinuar Xavier Garcia Albiol l’any passat, ja que no s’han detectat problemes a les instal·lacions de la zona. Una suposició que va enfrontar el batlle badaloní amb Joan Mora, alcalde convergent de Mataró, després que el primer apuntés que la depuradora d’aquesta localitat podia ser la causant dels residus de les platges badalonines. Un company de Mora, Ferran Falcó, líder de CiU a Badalona, va assegurar aleshores que la brutícia era de Badalona i que podria ser deguda a la “manca d’intensitat en la neteja del clavegueram propi, dels sobreeixidors i de les lleres de riberes i boscos”. També ICV-EUiA va afirmar aleshores que “la situació no es deu a cap causa natural”.

Sigui com sigui, de cara al futur la comissió planteja diverses mesures per intentar solucionar el problema, com la construcció de nous dipòsits de recollida d’aigües pluvials i la realització de campanyes de sensibilització.

Tres-cents escolars badalonins recullen residus a la platja

Una campanya de conscienciació ciutadana que funciona des de fa temps i a escala internacional és la Clean-up the Med (“Netegem el Mediterrani”), a la qual hi participa l’Escola del Mar de l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Badalona.

Uns tres-cents escolars de la ciutat, entre el passat dimecres 4 de juny i demà divendres dia 13, recullen residus de la platja badalonina per analitzar-los i establir hipòtesis sobre el seu possible origen. En aquest sentit, no es tracta només d’una neteja, sinó d’una recollida de residus que, posteriorment, s’analitzen per establir hipòtesis sobre el seu origen i per proposar maneres de reduir la seva presència.

L’activitat, impulsada i promoguda per l’organització ecologista italiana Legambiente, pretén fomentar la sensibilització ambiental envers els residus que apareixen a les platges. Enguany hi participen tres centres educatius de Badalona (Escola Artur Martorell, Col·legi Badalonès i Institut la Pineda), que en total sumen la xifra de tres-cents alumnes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram