Una àmplia comitiva va acompanyar els regidors dimarts a declarar. Foto: Línia Nord

Ha arribat l’hora de la veritat. Després de protagonitzar portades i minuts de televisió des del 12 d’octubre, ara el govern municipal afronta l’acusació penal per un presumpte delicte de desobediència, que hauria comès aquell dia amb l’obertura de l’edifici del Viver. Una causa oberta arran d’una denúncia del PP i per la qual els sis regidors que van obrir les dependències municipals han declarat dimarts i dimecres als jutjats.

Els primers a comparèixer davant del jutge van ser José Téllez (Guanyem) i Oriol Lladó i Agnès Rotger (ERC). “El PP ha fet servir l’àmbit judicial com a arma”, va afirmar Lladó, mentre Téllez assegurava no penedir-se per haver estripat l’ordre judicial que impedia al govern obrir les dependències municipals coincidint amb el dia de la Hispanitat. Dimarts els regidors van defensar el “dret a la representació” per justificar la seva actuació el 12 d’octubre, i fonts municipals asseguren, en declaracions a Línia Nord, que la línia de defensa judicial es basa a reivindicar que els sis membres del govern van exercir la seva funció de servei a la ciutadania i van fer “allò que respon a les funcions dels càrrecs electes”.

DESOBEDIÈNCIA?
L’assumpció d’un acte de desobediència significaria una autoinculpació per part dels regidors. Al mateix temps, negar la desobediència els podria servir per defugir responsabilitats judicials però implicaria rebaixar el to polític adoptat des del 12 d’octubre, amb l’estripada de la interlocutòria per part de Téllez inclosa.

Les mateixes fonts municipals no han volgut confirmar ni desmentir les informacions aparegudes ahir en diversos mitjans, després que declaressin Duran, Taleb i Sabater, que apuntaven a una possible marxa enrere per part del govern. Concretament, assenyalaven que els sis regidors havien negat davant del jutge que el 12 d’octubre hi hagués una “obertura real de l’Ajuntament”. Una estratègia, doncs, que negaria la desobediència. “Els regidors han recordat al jutge que el 12 d’octubre no es van obrir ordinadors ni es va treballar al Viver”, expliquen les fonts municipals consultades.

SABATER AGAFA EL TIMÓ
Sigui com sigui, després de viure a distància la tempesta desencadenada arran del 12 d’octubre, l’alcaldessa Dolors Sabater ha pres el control de la situació i ha optat per convertir la denúncia del PP en un atac contra els populars. “El PP, amb Albiol al capdavant, utilitza Badalona pels seus objectius polítics a nivell estatal”, va etzibar dimarts. D’altra banda, l’alcaldessa no vol que els fets del 12 d’octubre es llegeixin com una mostra de l’enfrontament entre Catalunya i l’estat i insisteix a reivindicar “la defensa de la democràcia i la sobirania municipal”.

ONADA DE SUPORT
Tot i això, la immensa majoria de suports rebuts pel govern en la concentració prèvia a les declaracions de dimarts van ser de partits independentistes. El regidor de CiU, Ferran Falcó, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, el president de l’ANC, Jordi Sànchez, i les diputades de la CUP Gabriela Serra i Mireia Boya, entre altres, van integrar la comitiva que va acompanyar els regidors als jutjats. “Donem suport a qui empeny pel canvi democràticament”, va argumentar Rovira. “El regne del 78 s’ha acabat”, va dir Serra, mentre que Sànchez avisava: “L’independentisme no farà cap pas enrere”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram