El festival Flamenc-ON vol convertir Santa Coloma en la capital catalana del flamenc. Foto: Ajuntament

Santa Coloma de Gramenet vol convertir-se en la capital catalana del flamenc. I així ho farà, com a mínim, del 4 al 6 d’abril, quan la ciutat acollirà la primera edició del festival Flamenc-ON, una iniciativa de la Fundació Aura Seguros amb la col·laboració de l’Ajuntament.

L’alcaldessa Núria Parlon explica que la intenció d’aquest esdeveniment musical és “recuperar la projecció i promoció de l’art flamenc” a un lloc com Santa Coloma, el qual “és una ciutat d’acollida, pluralitat i complicitat”, ja que “va acollir moltes persones andaluses que buscaven un millor avenir”.

TRES DIES DE PUR FLAMENC
Artistes del més alt nivell en el món del flamenc seran protagonistes a la programació del festival, com la bailaora Sara Barrero (directora del Tablao “El Cordobés”), que actuarà a l’Aura Fòrum el 4 d’abril, o una de les principals referents del ball flamenc, Eva Yerbabuena, que tancarà el festival amb l’estrena a Catalunya del seu espectacle més íntim, Carne y Hueso.

Però el Flamenc-ON, sobretot, pretén ser un espai de projecció per als talents més joves, amb la intenció d’impulsar les seves carreres artístiques. Dins de la programació del festival destaca l’actuació del jove cantaor andalús Kiki Morente (fill d’Enrique Morente), que presentarà el seu nou disc Albayzín el 5 d’abril al Teatre Sagarra.

També pujaran als escenaris alguns dels artistes locals més talentosos, com Joaquín Gómez “El Duende”, que actuarà amb el també cantaor Alonso Núñez “Rancapino Chico” el 5 d’abril a la Sala Miquelet.

LA MÚSICA A L’ESPAI PÚBLIC
Com a acte previ al festival, el 30 de març tindrà lloc a la plaça de la Vila una mostra de ball en la qual participaran alumnes de 15 escoles colomenques, acompanyats per més de 30 guitarristes, percussionistes i cantaores.

El festival ha apostat per portar el flamenc a l’espai públic i així ho farà també el 6 d’abril, amb un espectacle que recorrerà diversos indrets de la ciutat i en el qual participaran les joves cantaores catalanes Ana Brenes i Miriam Vallejo, entre altres artistes.

La bailaora Cristina Hoyos, padrina del festival

“El festival té una programació que dona l’oportunitat als joves i és una manera d’apropar-los al flamenc”, va afirmar a la presentació del Flamenc-ON la bailaora sevillana Cristina Hoyos, que és la padrina del festival.

La coreògrafa i ballarina va visitar Santa Coloma per presentar el festival i va assegurar que estava molt contenta de tornar a Catalunya, on ella va fer la seva primera gira juntament amb la companyia d’Antonio Gades, el 1968.

Hoyos va rememorar alguns dels moments més destacats que ha viscut al llarg de la seva carrera, com la seva participació en les cerimònies d’obertura i clausura dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992.

“Agraeixo a Catalunya per haver-me donat aquella oportunitat, perquè hi ha molt poques bailaoras que puguin dir que han ballat en un estadi davant de tanta gent”, va dir.

Hoyos va acceptar el títol de padrina després que l’organització demanés prestada al museu de ball que porta el seu nom a Sevilla una “màquina de flamenc” per fer-la servir al vídeo promocional del festival.