L’entitat presenta una moció al Ple i demana un espai per continuar les activitats.

El dia 5 d’octubre l’Ajuntament de Badalona va decidir, de manera unilateral, tancar el Cercle Artístic de Llefià. Els membres del Cercle van adonar-se d’aquest tancament quan des de l’ajuntament els van avisar que el dia anterior hi havia hagut una fuita d’aigua que va obligar als operaris de l’ajuntament a canviar el pany. Estranyament cap dels membres del Cercle Artístic ha rebut, a hores d’ara, una còpia de les claus per poder seguir amb l’activitat prevista pel grup.

El tancament el Cercle sense cap tipus d’avís previ i tenint en compte que les formes no van ser en cap moment, segons els membres del Cercle, les més adequades, es va decidir procedir a redactar un manifest per reclamar un espai municipal on poder realitzar els tallers i activitats que durant 12 anys havien desenvolupat i ara s’han vist aturades pel que han anomenat una “cacicada cultural”.

Concretament el dimarts 24 d’octubre i amb la incapacitat com a entitat, que res té a veure amb el consistori, de presentar una moció al Ple, PSC i ICV-EUiA van ser els responsables de tancament. Aquest manifest compta amb més de 66 signatures entre entitats, associacions i organitzacions que donen tot el seu suport al Cercle.

Entre aquestes entitats que recolzaven la demanda del Cercle Artístic en contra del tancament inesperat i la no cessió d’un espai públic apte per acollir les activitats, hi havia la firma de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i Unió Democràtica de Catalunya (UDC), per separat.

EL MANIFEST

En l’esmentat manifest en contra de la decisió del PP, el Cercle Artístic de Llefià amb el recolzament d’entitats com Associacions de Veïns, l’AMPA de diverses escoles, casals, associacions varies i partits polítics, reclamen: la cessió d’un local públic i sense cobrar cap tipus de lloguer, l’ús de l’espai públic al servei de les demandes del barri i les seves entitats; que no es pugui privatitzar ni monopolitzar per part de cap administració; l’obertura immediata del Centre Cívic de Torre Mena amb un model de gestió combinat

veïnat, els usuaris, i l’administració, mentre no es construeixi l’edifici Annex. També es reclama la planificació de la construcció d’aquest alberg per tal d’instal·lar-hi el Casal de Gent Gran; el retorn dels serveis socials a Llefià i el reconeixement i la no criminalització de la promoció cultural i l’associacionisme sense ànim de lucre com a eines de transformació i millora de la realitat social que ens envolta.

CIU PREGUNTA AL PP

Convergència i Unió ha instat el govern de Badalona a complir amb la moció que l’obliga a iniciar un procés administratiu per a evitar casos com el del Cercle Artístic de Llefià.

Així, el partit, dirigit per Ferran Falcó, qui considera que “aquest és un assumpte urgent que ha d’impedir actuacions poc afortunades com la que s’ha tingut amb el Cercle Artístic” ha llençat una bateria de preguntes al govern municipal per conèixer les gestions que ha fet en relació al Cercle i l’espai que ocupava fins fa poc més d’un mes.

Falcó creu oportú que es dugui a terme, el més aviat possible, el que recull la moció acceptada en l’anterior Ple: regularitzar la situació administrativa de les entitats que ocupen locals municipals, establint protocols de cessió a precari a aquelles entitats que justifiquin, mitjançant els seus programes d’activitats, la seva incidència social i cívica vers els ciutadans de Badalona d’una forma continuada, per tal de resoldre i evitar en el futur

problemàtiques com les que afecten el Cercle Artístic de Llefià i impulsar l’elaboració del pla d’usos dels equipaments municipals amb les pautes i criteris establerts al reglament de participació ciutadana. D’aquesta manera CiU presenta de forma clara la seva intenció de facilitar equipaments a les associacions que per la seva tasca ho mereixin i considera que el govern municipal ha de començar a implantar la moció acceptada arrel del tancament de l’espai del Cercle Artístic.

Així CiU pregunta al PP, entre altres temes, si s’ha iniciat el procés administratiu fruit dels acords de la moció, a quantes entitats afecta i sobretot, quań preveu el govern municipal finalitzar el procés de regularització per a evitar en el futur problemàtiques com les del Cercle Artístic de Llefià.

Malgrat la bona fe que mosta CiU a l’hora d’informar-se sobre la situació actual del Cercle Artístic de Llefià, els membres d’aquest en una carta oberta adreçada a CDC i UCD afirmen que ambdós partits “van actuar de manera deslleial cap a les entitats de Badalona i, en particular, vers el Cercle Artístic de Llefià, entitat la qual ha vist impedida la seva activitat habitual a causa de la maniobra arbitrària del Govern del Partit Popular a la ciutat”, “en motiu del seu vot contrari a les reclamacions del Cercle Artístic de Llefià” després d’haver recolzat, per separat, el manifest presentat al Ple. En la mateixa carta afirmen que són “maniobres que solament reforcen la política arbitrària del Govern del PP i venen a afeblir les dinàmiques participatives i democràtiques del teixit social”.

A partir d’aquesta no aprovació de la moció presentada al Ple de finals del mes d’octubre, els integrants del Cercle Artístic han organitzat algunes actuacions al carrer tot traslladant a l’espai públic algunes de les activitats que es realitzaven en el local que els hi cedia l’ajuntament de forma gratuïta.